Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Alla är inte överens om Allasbadet

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 13:23.
Så här ska den kommande utebassängen på Skatudden se ut.
Bild: Huttunen-Lipasti-Pakkanen/Korjaamo Group

Projektet har för svag ekonomi, badet planeras på helt fel ställe och besökarmängden är helt orealistisk. Skatuddens utebad fick många kängor av fullmäktigeledamöterna i går, men beviljades lån trots det.

Stadsfullmäktige i Helsingfors beviljade i går ett lån på en miljon euro åt utebassängsprojektet Allas, helt i enlighet med stadsstyrelsens och fastighetsnämndens tidigare beslut.

Men lånebeviljandet föregicks av en häftig debatt där fullmäktigeledamöterna ifrågasatte hela projektets existens - även sådana fullmäktigeledamöter som redan har godkänt projektets framfart i till exempel stadsstyrelsen.

Det var Hannele Luukkainen (Saml.) och Yrjö Hakanen (FKP) som föreslog att ärendet om låneansökan skulle förkastas, Yrjö Hakanen bland annat för att han tycker projektets mål för besökarantal är helt orealistiska.

Målet på 1500 personer per dag är vad alla utebad i Helsingfors har sammanlagt dagligen.

― Yrjö Hakanen (FKP)

- Målet på 1500 personer per dag är vad alla utebad i Helsingfors har sammanlagt dagligen.

15 fullmäktigeledamöter understödde förslaget om att förkasta lånebeviljandet, bland dem Arja Karhuvaara (Saml.).

"Svag ekonomisk grund"

- Jag understöder att det förkastas, trots att jag röstat för det i stadsstyrelsen, sade Karhuvaara och förklarade dels att hon kommit på att Skatudden ändå inte är rätt plats, att Tölöviken kunde vara bättre, samt att staden inte kan vara säker på att lånet faktiskt betalas tillbaka.

Luukkainen påpekade att Korjaamo Group som står bakom projektet har ekonomiska svårigheter och skuldsanering på gång, och såg det som en dålig sak att projektet behövt samla finansiering via crowdfunding. Hon konstaterade att den som gick till banken med sådana kredituppgifter inte skulle beviljas lån, och fick medhåll av flera ledamöter. Bland annat Björn Månsson (SFP) begärde tilläggsuppgifter om de ekonomiska grunderna för projektet.

Lånebeslutet är i kraft 12 månader och Allas har åtta år på sig att betala tillbaka.

Stadsdirektör Jussi Pajunen intog talarstolen och förklarade att lånevillkoren finns listade i föredragningslistan: bland annat kräver villkoren att företaget Allas har fått ihop 40% av projektets finansiering för att få lyfta lånet från staden. Lånebeslutet är i kraft 12 månader och Allas har åtta år på sig att betala tillbaka lånet. Det är lika lång tid som tomten på Skatudden hyrs ut till projektet.

"Oansvarsfullt av Samlingspartiet"

Tuomas Rantanen (Gröna) påpekade att Korjaamo Groups ekonomiska problem inte har något att göra med utebadet eftersom Helsinki Allas är ett helt nytt företag med helt egen ekonomi och gick hårt åt Samlingspartiet som plötsligt var delat i frågan, trots att partiet annars gärna talar om att främja företagskulturen i staden.

Det är ytterst underligt, rent av chockerande och totalt oansvarigt att ändra sig nu.

- Det här projektet har godkänts i alla instanser och Samlingspartiet har varit med hela vägen hittills. Det är ytterst underligt, rent av chockerande och totalt oansvarigt att ändra sig nu, sade Rantanen.

Godkändes med rösterna 56-11

Många fler inlägg följde. Seppo Kanerva (Sannfinl.) tyckte Helsingfors ska vara en hamnstad och inte en badstrand, Jarmo Nieminen (Gröna) tyckte projektet i sig är bra men att Salutorget är fel plats för att de andra företagarna där förbises, och Ulla-Maja Urho (Saml.) påminde om hur det gick med Lampska huset som såldes till en företagare med svag ekonomi och sedan stod tomt och förföll i många år.

Laura Rissanen (Saml.) tyckte däremot att projektet livar upp Helsingfors, och Jan D. Oker-Blom (SFP) påpekade att projektets gräsrotsfinansiering inte ska ses som en dålig sak utan tvärtom som att det finns ett stort intresse för projektet.

Till slut beviljades lånet på en miljon euro, med rösterna 56-15. 11 ledamöter röstade blankt.