Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Folkets dom är hård

Från 2015
Uppdaterad 03.12.2015 19:46.
Möte om samhällsfördraget.
Bildtext "Herrarna är som småbarn i sandlådan som slåss om spaden, båda sidor"
Bild: Str / Lehtikuva

Det uteblivna samhällsfördraget anses vara ett misslyckande. Men vems fel det är - där går meningarna kraftigt isär.
Här har vi sammanställt ett urval av läsarnas kommentarer:

På temat allt är regeringens fel:

"Hur resonerar regeringen riktigt? Fullkomligt oacceptabelt att man straffar vanliga finländska löntagare på detta sätt! Medan de rika ska få gömma sitt fyrk i skatteparadis och hälsovården nedskärs med slägghammaren."

"Mycket märklig filosofi av vår regering. Regeringens planer höjer arbetslösheten ännu mera. Vanligtvis betyder mindre pengar mindre köpkraft. Enligt min filosofi!! Regeringen verkar tro att folket stillatigande tar emot allt skräp.Storstrejker skulle inte förvåna."

"Det här är ju som i forna kommuniststater där regeringarna går in och sätter löner. Skall inte SSS gå in och bestämma matpriserna och andra priser också medan de är på gång?"


"Ser illa ut att staten ramlar ihop och det blir en misslyckad stat här i norr! Liksom Somalien, Syrien eller Jemen."

"Valförlusten svider på ett tråkigt sätt. Två socialdemokratiska finansministrar har skapat en skuldbörda av oanat slag, men fortsättningsvis förespråkar man ökad skuldsättning!"

Men det finns också förståelse för regeringen:

"Bra gjort av regeringen! Facken har allt för länge fått leka sandlåda och nu när deras tramsande börja kännas av ordentligt så vägrar de förhandla."

"Det en riksdag vald av majoriteten av oss alla som stadgar dessa lagar, som vi alla är tvingade att följa. Sluta klaga och använd rösträtten vid nästa val!"

"Förstår inte alla som gnäller här det är ju folket som valt denna riksdag, nästa gång så väljer ni på Sdp så får ni fackförenings ledd regering som leder landet och alla får vara nöjda."

"Det är faktiskt på tiden att regeringen tar saken i egna händer. För att arbetsmarknadsparterna har fått styra, så har vi i skrivandets stund 100,088 miljarder euro i statsskuld. Tummen upp för "tvångslagarna"!"

"Detta har vårt "låtsas" välfärds samhälle åstadkommit.. Man har lånat pengar för att få röster och bli populär, och på så vis byggt upp ett "välfärdssamhälle". Varför spyr man då galla på Sipilä som försöker reda upp efter socialdemokraterna? Skicka notan till fackföreningarnas ordförande, som lever på riktigt i överflöd, på de stackars arbetarnas bekostnad."

Angående fackets roll och ansvar:

"Varför skylla på AKT. Det var ju EK som gick ut med att man inte accepterar treparts löneuppgörelser efter att kollektivavtalet gått ut."

"Varför skyller man på regeringen, dom försöker i alla fall, men alltid är det något fackförbund som sätter sig på tvären, skyll på dom istället. Det enda som duger är högre löner och mera ledigt. Kanske regeringen sku få beröm om man sku agera på det viset. Fackföreningarna har kört ner Finland men inte vill man hjälpa till att komma fötter int."

"Om Sipilä nu sopar rent bord med fackorganisationernas avtalsrätt så finns ju egentligen bara kampåtgärder kvar som redskap. Fackorganisationerna bör följaktligen nu ifrågasätta sin egen existens eller skrida till generalstrejk mot regeringens antidemokratiska tvångslagar som stiftas mot samtliga av den arbetande befolkningen."

"Man får ju hoppas att alla som lider av de sk tvångslagarna ( barnmorskor etc) faktiskt nu går till attack mot den som orsakade soppan. Dvs AKT:s Piirainen. Som enligt vissa källor dessutom agerat helt på egen hand. Utan sin organisations välsignelse!"

Angående de ekonomiska förutsättningarna:

"Förstår ni inte att arbete kostar för mycket i Finland? En fabriksarbetare i Finland kan inte tjäna 2000€/månaden när någon med samma position 400km bort tjänar 500€/månaden."

"Här pratas endast om storföretagens vinster. Vi bör komma ihåg att 2013 var andelen företag med minst 50 anställda endast 0.9% av alla företag. Vi måste samtidigt tänka på resterande 99,1% av företagen i landet."

"Jag anser att ingen skall få någonting gratis. Det har inte lönat sig att jobba under de senaste 30 åren. Varför? Jo för att folk fått lika mycket pengar genom att ligga hemma och ingenting gjort. Och lyft stöd."

"Det är bara början, det kommer flernedskärningar nästa år. Det går inte att leva över tillgångarna i längden."

"Det var samma skrik i Sverige när dom anpassade sig till verkligheten, idag är det få som gnäller, folk har aldrig haft det så bra som nu. Ett stålbad är hårt men det är det enda som kan lyfta en sjunkande nation.
Huvudsaken är att dom barnfamiljer som har det sämst inte skall drabbas, det är mycket viktigt."

"Lösningen på vårt lands skuldsättning ligger i att bankerna denna gång räddar oss och avskriver våra skulder, vore inte mer än rättvist med tanke på hur många banker vi räddat på medborgarnas bekostnad tidigare."

Här kan du läsa ursprungsartikeln med samtliga kommentarer i sin helhet.

Slaget efter tolv - dagens debatt

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan