Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Manlig sång och vänskap i 100-årig Jeppiskör

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Jakobstads Sångarbröder värmer upp inför körövning.
Bildtext Jakobstads Sångarbröder värmer upp inför körövning.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

- Vi sjunger som e staar, säger dirigenten Markus ”Macke” Söderström och avslutar därmed en diskussion om huruvida man ska sjunga ”änglar dem sjöngo” eller ”änglarna sjöngo” i Härlig är jorden. Så stämmer en dubbelkvartett upp i olika stämmor. De övar inför ett specialuppdrag där de ska besöka sjukhuset på julaftonsmorgonen.

Under tiden droppar resten av kören in till sedvanlig måndagsövning. Mumlet i och utan för salen stiger i styrka, men det bekymrar inte gänget som redan börjat öva.

100 år av sång

Under hundra år har män i olika åldrar samlats för att sjunga med i Jakobstads Sångarbröder. Vad är det som gör att den här kören både lyckas hålla kvar trogna sångare och fånga upp återflyttare och unga musikstuderande?

- Vi har jättebra stämning i kören, säger Rainer Karvonen. Om vi ser på våra sångare så finns här alla sorters människor som fungerar jättebra tillsammans. Övningar är roliga och vi har inga problem med uppslutningen.

- Mycket av den goda stämningen beror på vår dirigent Macke. Han är bra på instudering och han har bra humor. På senare tid har han börjat ge oss lite kritik också, säger Rainer Karvonen med ett skratt.

- Ibland känns måndagarna tunga, med heltidsjobb och småbarn hemma. Man funderar om man ska hinna på övning och har bråttom att ta sig hit. Men jag är alltid på gott humör efter att jag varit på övning. Det är avslappnande och vi har bra typer med här, konstaterar Markus Haglund, som hör till kategorin återflyttare.

Återflyttarna, de som återvänt till Jakobstad efter studier och jobb på annan ort, hittar anmärkningsvärt ofta vägen till Jakobstads Sångarbröder. Här kommer de snabbt in i ett socialt sammanhang.

Det var Markus Haglunds pappa som fick med honom i kören.

- Han gav mig två veckor efter att flyttlasset var uppackat. Sen sa han försynt att övningarna är ju sen på måndagskvällar kvart före sju.

Dirigent Markus Söderström leder körövning i Svenska gården i Jakobstad.
Bildtext Dirigent Markus Söderström leder körövning i Svenska gården i Jakobstad.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Armarna uppåt sträck

Att uppslutningen på övningarna är god förstår jag redan utgående från den mängd stolar som står framplockade i en halvcirkel i stora salen i Svenska gården. Här finns sittplatser för ett femtiotal sångare. Mitt emot cirkeln står Mackes piano. Snart ska han ställa sig här och starta med olika uppvärmningar.

”Töh ph tss” låter det när gubbar och pojkar lydigt värmer upp rösten och sträcker armarna upp mot taket. De får sig en liten genomgång av lederna samtidigt som rösten värms upp.

Här finns män med mer grått i håret än enbart vid tinningarna - men så är också de äldsta i åldern 80 plus - och här släntrar luvklädda 20-åringar in, som ser ut att komma direkt från en lektion på Musikhuset. Det nickas och hälsas glatt i olika väderstreck.

- Jag ser det som att vi arbetar tillsammans på någon grej. Det är inte så allvarliga grejer, men redan det att vi arbetar som ett team gör att det blir socialt, säger Kristofer Kruse som är studerande vid Musikhuset i Jakobstad.

Att musikstuderande också kommit med i kören sporrar de övriga sångarna och ger en extra kick. De är bra på att sjunga och så läser de noter, vilket de andra inte nödvändigtvis gör.

- Vi andra ser på de här pållorna (noterna) hur mycket de far upp och ner, säger Rainer Karvonen skrattande.

Socialt surr under kaffet

Kören har ett rykte om sig – som den själv också odlar – att den är bäst på kaffepauserna. Då är stämningen hög. Det är under pauserna som koristerna lär känna varandra.

- Förr var stämgränserna ganska hårda också under kaffepauserna. Då satt stämmorna var för sig. Men det har luckrats upp idag, berättar Lars Kasslin, som hör till gamylerna i kören. Han tycker att det är väldigt givande, både med det sociala och med sången.

- Men nog kände jag största delen av sångarna redan från tidigare, om man ska vara ärlig, säger Lars Kasslin leende.

Kan vem som helst komma med?

- Det är ett ganska stort steg att sjunga i kör om man inte gjort det tidigare, då man ska börja lära sig en annan stämma än melodistämman, säger Rainer Karvonen. Det tar en tid att komma in i det och är man inte riktigt intresserad så hoppar man nog av.

Nå, vad säger då sångarna i Jakobstads Sångarbröder om påståendet att körsång förbättrar livskvaliteten?

- Jag vet inte om man lever längre av körsång, men det stämmer absolut att man mår bättre så länge man lever, konstaterar Rainer Karvonen.

Kulturmagasinet: Jakobstads Sångarbröder - en kör med stor attraktionskraft

9:35

-----------
Jakobstads Sångarbröder är inne på upploppet av sitt 100-års jubileum och avslutar året med uppträdanden i samband med Lucia och självständighetsdagen och med julkonserter den 11 och 12 december i Munsala kyrka och Jakobstads kyrka.

Mer om ämnet på Yle Arenan