Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polischefen lovar att säkerheten tryggas i Hangö

Från 2015
Uppdaterad 07.12.2015 12:20.
Polischef Jari Liukku.
Bildtext Jari Liukku är polischef i Västra Nylands polisinrättning.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Hangö kommer att vara en lika säker stad som hittills trots att verksamheten i polisstationen minskar. Det lovar Jari Liukku, polischef vid Västra Nylands polisinrättning.

- Polisstationen i Hangö kommer inte längre att ha statusen polisstation utan blir ett servicekontor. Lokalerna förvaltas också i framtiden av polisen.

Liukku lovar att polisen kommer patrullera i Hangö precis på samma sätt som tidigare. Patrullerna har stationen i Ekenäs som utgångspunkt.

De utredare som hittills jobbat i Hangö flyttar till polishuset i Ekenäs. Polisförhör kan ändå vid behov hållas i servicekontoret i Hangö.

Precis som tidigare måste kunderna reservera tid för att sköta tillståndsärenden i Hangö, säger Liukku.

Effektivitet som mål

Indragningen av verksamheten i polisstationen i Hangö beror på besparingskrav.

- Vi, liksom andra polisdistrikt, är tvungna att spara på utgifterna för våra verksamhetslokaler. Vårt förslag är att verksamheten i polisstationen i Hangö kunde minskas, förklarar Liukku.

Framställningen i ärendet har getts till polisstyrelsen som har fört det vidare till Inrikesministeriet. Ministeriet ska i sin tur höra de berörda.

- Det är Inrikesministern som fattar det slutliga beslutet i ärendet.

Att det är just polisstationen i Hangö som berörs har sin förklaring, säger Liukku.

- Vi strävar efter största möjliga effektivitet och då arbetsbördorna borde delas jämlikt betyder det att vi centraliserar utredarkrafterna till polishuset i Ekenäs.

Eftersom alla utrederare, utredningsledningen, åklagaren, polisarresten och domstolen finns i Ekenäs gör det arbetet enklare och effektivare, säger Jari Liukku.

Diskussion om artikeln