Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Mode-experternas favoritklänningar

Från 2015
Maria Ylipää, Jaana Pelkonen, Ritva Liisa Pohjalainen och Jenni Vartiainen
Bildtext Maria Ylipää, Jaana Pelkonen, Ritva Liisa Pohjalainen och Jenni Vartiainen hör till dem som lyckats i sina klänningsval, tycker Svenska Yles mode-experter
Bild: Heikki Saukkomaa, Derick Frilund, Touko Yrttimaa

Visst, självständighetsdagen handlar om viktigare saker än klänningar. Men man kommer inte ifrån att vi i Finland har rätt få tillfällen att klä upp oss offentligt och låta våra inhemska designer visa sig på styva linan. Därför är presidentens självständighetsmottagning en av årets höjdpunkter för alla finländska fashionistor.

För andra gången erbjuder Svenska Yle ett alternativt referat av direktsändningen med specialfokus på just mode och stil.

Pia-Maria Lehtola har i fem år refererat tv-sändningen och imponerat med sin modekunskap och förmåga att blixsnabbt identifiera trender, fenomen och material. I år får hon fokusera fullt ut på det estetiska i modereferatet.

- Ända sedan jag var en liten flicka har jag suttit tillsammans med min syster och min mamma och tittat på slottsbalen, berättar Pia-Maria. Min stora favorit var Maria Melin. En brunett som klädde sig stilrent och elegant.

Glamourös symbol

Vid sin sida kommer Pia-Maria att ha två andra mode-experter: fotomodellen och designern Janina Fry och modestuderande Carolina Forss. Också de uppskattar att slottsbalen fungerar som en symbol för självständigheten samtidigt som den bjuder på glamour i vintermörkret.

Modereferenterna Janina Fry, Pia-Maria Lehtola och Carolina Forss
Bild: Jyrki Valkama

- Jag håller alltid ett extra öga på mode, accessoarer, siluetter och material, säger Carolina Forss. För unga designer är slottsbalen det perfekta tillfället att vissa upp sina kreationer och sin designstil.

- Vi ska vara stolta över balen, tycker Janina Fry. Att se på slottsbalen, hur gästerna har klätt sig, vad som är lyckat och vad som är mindre lyckat, det är faktiskt lika spännande varje år!

Håll utkik efter brokad och rosa pudlar

Vilka trender hoppas då mode-experterna få se en skymt av i vimlet i år?

- Jag hoppas på att flera finska modeskapare får klä gästerna i stiliga, unika kreationer, säger Pia-Maria Lehtola. Samtidigt skulle jag hoppas på lite mer internationella fläktar. Italienskt och franskt mode också här i Norden. Svart sammet, brokadtyger och gulddetaljer i renässansstil skulle kännas upplyftande.

Carolina Forss i sin tur hoppas på färg och kvalitet.

- Jag önskar få se material av god kvalitet och klassiska snitt. För att balansera det hela skall det finnas några spännande "rosa pudlar" - med det menar jag klänningar i färg med fin och genomtänkt design. Fast mörka färger är säkra val, de kan ändå vara så fina i kombination med starka nyanser.

Janina Fry anar att många balbesökare låter sig inspireras av stora galor, såsom Oscar- eller Golden Globe-galan.

- Jag hoppas att vi får se material med vackert fall. Hoppas också att vi får se mjuka färger som är i harmoni med den som bär klänningen. Finslipade silhuetter, tack gärna!

Kike, Tanja och Jaana favoriter

Varje år utropar i synnerhet kvällstidningarna någon av de kvinnliga gästerna till balens drottning. Men vilka balbesökare tycker experterna att har lyckats speciellt bra genom åren?

- Jaana Pelkonen och Maria Guzenina kommer jag nu först att tänka på, säger Janina Fry.

- När jag var yngre brukade Tanja Karpela vara min favorit, men nuförtiden har jag tyvärr ingen favorit, säger Carolina Forss.

Pia-Maria Lehtola har i sin tur lagt märke till en gäst som lyckas bättre för varje år.

- Jag vill lyfta fram Kike Elomaa som har hittat sin feststil. Hon har anlitat designern Jaana Varkki-Terho, som har en helt unik design, en blandning av historia och modern tid. Tyll och råsiden i vitt eller i vinterpasteller. Påminner om Edgar Degas impressionistiska målningar av ballerinor.

Hör Pia-Maria Lehtola, Carolina Forss och Janina Fry i moderereferatet på svenska.yle.fi/slottsbalen

Mer om ämnet på Yle Arenan