Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu trivs musen i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Två möss.
Bildtext För dessa två krabater har den varma hösten gjort gott.
Bild: Wikimedia Commons/Randy Jirtle

Den varma hösten gör att musen lever det goda livet. Enligt skadedjursbekämpare har antalet möss ökat i Helsingfors. Råttorna är däremot inte fler än tidigare.

- Det finns flera möss nu än i fjol. Det beror på att hösten har varit väldigt varm. Mössen har lättare att leva när det inte är minusgrader och de har bättre tillgång till mat. Dessutom finns det få djur i Helsingfors som äter möss, säger Klaus Berghem, som jobbar med skadedjursbekämpning vid företaget Rentokil.

Han säger att mössen har sökt sig inomhus och har observerats inne i lägenheter. Enligt Berghem har uppdragen som gäller mössbekämpning ökat under den senaste tiden.

- Oftast söker sig mössen till ställen där det är lugnt, till exempel till innertak och förråd. De vill ha värme och mat och vill vara i fred.

Berghem säger att möss finns där människor finns, det vill säga i höghus, radhus och egnahemshus.

Oftast söker sig mössen till ställen där det är lugnt, till exempel till innertak och förråd. De vill ha värme och mat och vill vara i fred.

Klaus Berghem

Råttan slinker in genom en öppen dörr

Den fråga som fick flest röster i förra veckans Din Stad-omröstning var "Hur ska Helsingfors råttproblem lösas?". I fjol höstas fick Helsingforsråttorna mycket uppmärksamhet och det talades om råttkrig på stadens gator. Också råttproblemen i Östra centrum har flera gånger uppmärksammats i medierna.

- Människor lägger oftare märke till möss och råttor numera eftersom de har fått så mycket uppmärksamhet i medierna. Råttor finns där de får näring och värme, konstaterar Berghem.

Hur ska råttproblemet lösas?

- Om vintern blir kall löses problemet automatiskt. Djuren överlever inte i köld. Men mycket handlar om hur människor beter sig. Man måste lära sig att inte kasta mat på gården och lämna dörrar öppna så råttorna kan komma in.

Fågelmat lockar också. Fåglar ska inte matas på vintern.

Riikka Lautamo

Det typiska fallet är att det finns ett råttbo utomhus vid en bostad.

- Råttan kan sedan ta sig in i huset genom dörren, om den är öppen, eller genom ett hål. Om det är en stor byggnad kan det vara problematiskt att jaga iväg en råtta.

Yle Vega Huvudstadsregionen: Din stad: Så fungerar en modern råttfälla. - Spela upp på Arenan

"Människan har sig själv att skylla"

Riikka Lautamo vid företaget Anticimex som också håller på med skadedjursbekämpning har inte märkt någon ökning av mängden råttor eller möss under det här året.

- När det grävs och sprängs i samband med stora vägprojekt brukar ofta råttor och möss sättas i rörelse. Det kan vara en orsak till att de har synts till oftare under de senaste åren.

Hon säger att människan ofta har sig själv att skylla.

- Vissa områden är väldigt osnygga med avfall och matrester som ligger på marken. Fågelmat lockar också. Fåglar ska inte matas på vintern, säger Lautamo.

Jag gissar ändå att det nu finns färre råttor än för 50-100 år sedan eftersom maten numera lagras på annat sätt.

Raimo Pakarinen

Hon säger att gnagare som möss och råttor kan förorsaka stora skador inomhus om de till exempel gnager på elledningar. Dessutom sprider de bakterier.

Miljöinspektör Raimo Pakarinen vid Helsingfors stad säger att staden inte för någon statistik på mängden råttor eller möss. Han påpekar att i november-december börjar skogsmusen ofta söka sig inomhus.

- Jag gissar ändå att det nu finns färre råttor än för 50-100 år sedan eftersom maten numera lagras på annat sätt. Nuförtiden finns inte spannmål framme som förr, säger Pakarinen.