Hoppa till huvudinnehåll

Recept

För dig som gillar dip mera än chips – gör en lyxig röra med rostad vitlök och soltorkad tomat, perfekt smakkompis till rosa bubbel

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2022 15:33.
Rosa bubbel med rostad vitlöksröra
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mår du som bäst då köket osar av vitlök? Då är den här dippen för dig. Rostad vitlök och soltorkade tomater ger den här dippen ett härligt smakdjup och en vacker färg.

En grundregel då det gäller att kombinera mat med dryck är att kombinera syra med syra och sött med sött. Här kombineras rosa bubbel med en rostad vitlöksröra och ett lämpligt tillbehör.

Dippen blir en fin present tillsammans med lyxiga rotfruktschips, men den passar lika bra som tillbehör till grillat.

Rostad vitlöksröra med rosa bubbel

Ingredienser

  • 2 hela vitlökar

  • 1 ask färskost

  • 1 deciliter (dl) crème fraîche

  • 1 burk soltorkade tomater i olja

  • 1 burk kärnfria svarta oliver i olja

  • örtsalt

  • svartpeppar

  • chiliflingor

  • rotfrukttschips eller annat småsalt

Instruktioner

Separera vitlöksklyftorna och lägg dem på en ugnsplåt med olivolja och flingsalt. Rosta dem ca. 30 min i 200 grader tills de blivit mjuka inuti. Tryck ut det mjuka innehållet.

Blanda ost, crème fraiche, hackade tomater, hackade oliver och rostad vitlök i en bunke och rör om. Salta och peppra. Lägg i skålar/burkar och toppa med lite chiliflakes.

Serveras till exempel med salta rotsakschips eller något annat knaprigt. Också gott som tillbehör till kött och skinka.

Dryck
Ett mousserande rosévin.–

Flera smakgåvor av Ella
Chokladtryffel med stout
Rocky Christmas Road med mustig madeira