Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Flyktingar beskylls för våldtäkter – ”Media ointresserad av helhetsbilden”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Trafikmärke i Kempele.
Bildtext Våldtäktsfallet i Kempele har fått stor uppmärksamhet i medierna.
Bild: Str / Lehtikuva / Markku Ruottinen

Medierna fokuserar för mycket på de våldtäkter där gärningsmannen är asylsökande, det tycker professor i journalistik Tom Moring. Medieuppståndelsen fick polisen att gå ut med gärningsmännens status, säger man på Helsingforspolisen.

Polisen höll på onsdagen en presskonferens om säkerhetsläget i Helsingfors där det bland annat framkom att antalet överfallsvåldtäkter har ökat, men totalt sett har sexualbrotten i Helsingfors sjunkit. Polisen meddelade samtidigt att tre av de som misstänks för våldtäkt är asylsökande.

Flera medier valde i sin rapportering från presskonferensen att fokusera på våldtäktsstatistiken och det faktum att tre av de misstänkta är flyktingar. Professor i journalistik Tom Moring, som följde med presskonferensen, tycker att polisen gav en väldigt saklig bild av läget, medan journalisterna ensidigt fokuserade på de frågor som gäller våldtäkter gjorda av asylsökande.

– Varje fall är naturligtvis helt oacceptabelt men man kan enligt mig inte, utgående från det som polisen sade, skuldbelägga flyktingar på det sätt som framstår i medierna i dag. Det som var intressant var att ingen av de journalister som var på plats egentligen var intresserade av den stora bilden, säger Moring.

Tom Moring
Bildtext Tom Moring är professor i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Dra inte alla över en kam

Helsingforspolisen har efter våldtäktsfallet i Kempele flera gånger blivit tillfrågade om vem som är gärningsmännen i olika våldtäktsfall. Därför valde de att gå ut med att gärningsmännens var asylsökande.

– Då ansåg man att det inte fanns någon fara för gärningsmännen om man går ut med deras status, då de var häktade i det skedet, säger överkonstapel Pauliina Kääntee vid Helsingforspolisen.

Kääntee menar att man på polisen nog tänker på vilka konsekvenser sådan information kan ha i ett redan polariserat samhälle.

– Utgångsläget är att man inte berättar om gärningsmannen är född i Finland, är invandrare eller är asylsökande. Men kring dessa fall var det så mycket medieuppståndelse. Därför gick vi ut med deras status, säger Kääntee.

kriminalöverkonstapel pauliina kääntee mot grå bakgrund
Bildtext Pauliina Kääntee från Helsingforspolisen.
Bild: Julie Ebbe

De rasistiska brotten i Helsingfors har ökat markant sedan början av året. I år har polisen fått in ungefär 70 anmälningar, då antalet i fjol var några tiotal. Kääntee anser ändå att det inte leder till att folk drar alla asylsökande över en kam om man går ut med de misstänkta gärningsmännens status.

– Nu har vi ju fått fast gärningsmännen. De asylsökande som sitter på mottagningscentralerna är ju inga brottslingar, säger hon.

"Alla borde uppträda som Bror Duktig"

Enligt professor Tom Moring har också medierna ett ansvar i den här frågan. Han tycker att journalister allt oftare lyfter fram etnicitet i texterna.

– Jag tycker att medierna är mer benägna nuförtiden att lyfta fram kännetecken som identifierar folk som utlänningar eller som flyktingar.

Enligt honom är det här en följd av ett nationalistiskt tänkande överlag i Finland.

– Vi verkar tycka att alla som kommer hit borde uppträda som Bror Duktig och vara bäst i klassen, annars borde de skickas bort, säger Moring.

Och samtidigt fäster vi, enligt Moring, inte lika stor uppmärksamhet vid brott som begås av personer som är födda och uppvuxna i landet.

– Det är självklart att finländarna beter sig väldigt illa när det gäller just vissa typer av brott, fram för allt våldsbrott och familjevåld. Den här statistiken känner vi till, fastän medierna nu på senare tid inte har rapporterat den som någon viktigaste fråga, säger han.

Våld mot kvinnor vanligt i Finland

I Finland rapporteras ungefär 1000 sexualbrott varje år.
Enligt Polisbarometern anmäls ungefär var fjärde våldtäkt till polisen.
Enligt vissa offerundersökningar sker ungefär 10 000 våldtäkter i Finland varje år.
I 98 procent av våldtäkterna är gärningsmannen en man.
De flesta våldtäkterna begås av en person som känner offret.
Enligt en undersökning som EU:s byrå för grundläggande rättigheter har gjort har 47 procent av alla finländska kvinnor blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld sedan de fyllde 15.
I de 28 EU-länder som har undersökts är det bara Danmark som har en dystrare statistik än Finland.

Källor: Helsingin Sanomat, Hbl, Polisbarometern 2014, FRA.

Mer om ämnet på Yle Arenan