Hoppa till huvudinnehåll

X3M

10 saker jag lärde mig av att bära glitterskägg

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 10:25.
Petter Sandelin med glitter i skägget
Bildtext Det bästa med glitterskägget är att ingen märker om du somnat på ett dansgolv.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

Petter Sandelin testade trenden med glitter i skägget. Han lärde sig bland annat att hårsprej och nässprej är olika saker. Det här är hans berättelse.

En dag ringde My Tengström från radioprogrammet Myteriet mig för att fråga om jag ville testa glitterskägg och berätta hur det känns. Det är mig man ringer när man vill att någon testar konstiga skäggtrender. Jag tackade ja. Efter en lång vecka med glitter både i skägget, maten och sängen har jag lärt mig tio saker.

1. Hårsprej är inte det samma som nässprej

Det finns olika sätt att glittra skägget. En del använder hårsprej för att fästa glittret medan andra jobbar in det med balsam. Hårsprej låter enkelt och är det. Problemet är att skägget, i motsats till håret, ligger under näsan och att det inte är roligt att få hårsprej i näsan.

En flaska med glittersprej för hår
Bildtext En hårsprej med färdigt glitter kan verka enkelt, men ingen vill ha hårsprej i näsan.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

Mitt tips är att gå till närmaste hobbybutik och köpa glitter i lösvikt och sedan kombinera det med ditt skäggbalsam som du köpt via nätet från någon ekohipster i Portland.

Glitter och skäggbalsam
Bildtext Skäggbalsam binder glittret utan att täppa till näsan. Om du vill bli våldsamt glittrig är du tvungen att ta fram sprejflaskan för att fästa glittret.
Bild: Yle/Petter Sandelin

2. Använd glitter vid rätt tillfälle

Glitter passar bra på lördagar, när du byter däck och om du blir bjuden på konfirmationskaffe.

Glitter är inte passande på arbetsintervjuer, vid långa vandringar i fjällen och vid bankrån*.

*Bankrån i Gotham city är ett undantag till den här regeln.

Glitter passar bra på lördagar, när du byter däck och om du blir bjuden på konfirmationskaffe.

3. Out of bed-looken

Glittret kan med fördel användas för att skapa en sorts “out of bed”-look som påminner om hur du ser ut efter att ha sovit på dansgolvet efter julfesten.

Petter Sandelin med glitter i skägget
Bildtext Det var i alla fall roligt igår.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth
Man som har somnat på julfest
Bildtext Snark. Snark. Snark.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

4. Undvik glitter när du är förkyld

Det är inte roligt att nysa i glitter. Seriöst.

Petter Sandelin med glitter
Bildtext Det är lätt hänt att glittret försvinner iväg när du försöker få det att stanna i skägget.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

5. Glitter räddar liv

Varje år dör kring 50 fotgängare och ett okänt antal söta ekorrar i trafiken. Glitter kunde rädda dem. Det har visat sig vara lika svårt att få människor och söta ekorrar att bära reflex. Kan glitter vara svaret?

p.s. att du är kvinna är ingen ursäkt för att inte bära glitterskägg i decembermörkret. Det finns lösskägg.

En man med utan glitterskägg, med glitterskägg och med reflexväst.
Bildtext Mannen längst till vänster har inget glitterskägg. Mannen i mitten har glitterskägg. Mannen längst till höger har både glitterskägg och reflexväst. Du kan själv avgöra vem som syns bäst.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

6. Glitter försvinner inte

I motsats till våra favoritkaraktärer i The Walking Dead och örikena i Stilla Havet i försvinner inte glitter. Om du ger dig in i det här ska du vara beredd att göra det fullt ut. Du kommer att ha glitter på alla dina kläder. Det kommer att finnas spår av glitter överallt där du rör dig. Du kommer att hitta glitter i din mysli. En dag kommer du att bajsa glitter. Det kommer att vara en av de bästa dagarna i ditt liv.

Produkter för glitterskägg
Bildtext Lika viktigt som att använda rätt sorts glitter är att du använder rätt sorts filter när du fotar glitterprocessen.
Bild: Yle/Petter Sandelin

7. Du kan se ut som en ung Juha Mieto

Jag testade några olika glittervarianter och min favorit är det diskreta glittret som bara gnistrar till i solsken eller under discokulor. Många tror faktiskt att det diskreta glittret är vatten. Den vanligaste kommentaren på mitt glittrande skägg var att folk trodde att jag just hade duschat, eller att jag hade fått is i skägget. Man kan med fördel använda glittret för att skapa en wet look som påminner om en gammal James Bond eller en ung Juha Mieto.

Man kan ju fråga sig varför man vill att skägget ska se vått ut? Den frågan har jag inget bra svar på. På sätt och vis påminner det mig om när jag köpte en burk hårsmörja med reklamtexten “matt beach look” för att sedan inse att det är så här alla ser ut i Finland i november.

Petter Sandelin med glitter i skägget
Bildtext Försöker någon teleportera mig med dåliga specialeffekter eller har jag bara glitter i skägget?
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

8. Det är inte en trend

Om googlar glitter + beard hittar man ungefär 20 skägg med glitter. På Pinterest finns samma skägg. Skäggen på Instagram ser också bekanta ut. Det är min starka misstanke att det inte finns någon glittertrend bland skäggen.

Du kommer alltså att vara väldigt ensam. Kom ihåg att du är stark. Kom ihåg att det egentligen är ironiskt. Stanna gärna främmande människor på gatan och berätta att du gör det här för att de ringde från ett radioprogram.

9. Spegla dig, du är värd det

Du har glitter i skägget. En kväll står du plötsligt naken framför en helfigursspegel och kombinerar olika sorters lampor för att få fram det snyggaste glittret i skägget för en selfie du aldrig någonsin kommer att publicera. Det är helt normalt.

10. Några ord om framtiden

Vilken är nästa skäggtrend som kommer att cirkulera i våra sociala medier och sedan försvinna under loppet av en vecka? Två heta kandidater är glödlampor och tomtebloss i skägget.

Vad gäller glittret så förutspår jag en tydlig trendförskjutning mot annan kroppsbehåring; särskilt den som ligger nedanför naveln.

Vad gäller glittret så förutspår jag en tydlig trendförskjutning mot annan kroppsbehåring.