Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Turkiet är ett personligt nederlag för Putin"

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 09:15.
Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Vladimir Putin.
Bild: EPA / SERGEI CHIRIKOV

President Vladimir Putin tar det som ett personligt nederlag att Turkiet har skjutit ner det ryska militärplanet. Det skadade hans anseende när han expanderar sina militärinsatser, säger forskare.

Putin låter hotfull i sitt tal till nationen. Men han har varit lika hotfull också förr, säger Rysslandsforskaren Hanna Smith som är forskningsdoktor på Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.

- Det nya är den här nedskjutningen av det ryska planet förra veckan som faktiskt var en stor grej för Putin. Att han förlorar något militärt är nästan en större sak än att det råder svåra tider i den ryska ekonomin, säger Smith.

- Det har vi sett under Putins tredje mandatperiod. Han använder militären och han vill göra det. När han utvidgat militärinsatserna från Ukraina till Syrien visar det att han menar vad han säger.

"IS har gått till krig mot Ryssland"

Hanna Smith anser att väst måste vara bättre förberett på Rysslands förmåga att alltid överraska omvärlden med sina krigsinsatser.

Också de icke-militära medlen som ingår i en den nya hybridkrigföringen har tvingat väst att omvärdera synen på den ryska expansionismen, har Hanna Smith skrivit bl.a. i en tidningsaratikel i Svenska Dagbladet och Hufvudstadsbladet.

Frågan om terrorismen är svår och besvärlig för Putin, det framgick också av hans tal till nationen.

- Putin tog upp frågan om Islamiska staten, IS i sitt tal. Terrororganisationen har sagt att man har inlett ett krig mot Ryssland. Därmed är ryssarna både utomlands och hemma i Ryssland utsatta för samma hot som Europa, sammanfattar Rysslandsforskaren Hanna Smith.

Diskussion om artikeln