Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU i motvind i dansk omröstning

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 00:33.
Valaffish inför folkomröstning i Danmark 3.12.2015.

EU-motståndarna vann en delseger i folkomröstningen i Danmark på söndagen.

En majoritet på 53,1 procent av de danska väljarna röstade för att hålla kvar landets rättsundantag inom EU, medan 46,9 procent var beredda att slopa det.

Det visar resultaten då samtliga röster hade räknats vid midnatt finsk tid. Valdeltagandet var 72 procent.

Danmark röstade om att göra om ett rättsundantag till en så kallad tillvalsordning.

Det betyder i praktiken att Danmark skulle omfattas av drygt 20 EU-lagar som gäller juridiska frågor, som skilsmässor, samarbete mot trafficking och terrorbrott, samt en del asylrättsliga frågor. Danmark har haft ett undantag i dessa juridiska frågor redan i 22 år.

Oklart om Danmark får vara med i Europol

Orsaken till att det danska folket skulle ta ställning till det här rättsundantaget på nytt är att det internationella polissamarbetet inom ramen för Europol övergår från ett samarbete mellan enskilda länder till ett EU-samarbete, som en följd av Lissabonfördraget.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen lämnar röstningsbåset under folkomröstningen om EU-undantagen.
Bildtext Statsminister Lars Løkke Rasmussen röstade i Köpenhamn.

Om Danmark håller fast vid sitt rättsundantag kan landet inte garanteras något samarbete inom Europol. I skuggan av de terrorhot som Danmark har upplevt under många år har ja eller nej till Europol blivit den viktigaste valfrågan.

Både det borgerliga statsministerpartiet Venstre och det största oppositionspartiet Socialdemokraterna har kampanjerat för att danskarna ska rösta ja till att omvandla rättsundantaget och därmed försäkra sig om att landet kan vara med i det internationella polissamarbetet.

- Även om jag hade hoppats att valutgången hade varit en annan, så har jag respekt för danskarnas val. Det er viktigt att vara lyhörd för det som nej-partierna säger, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen efter att det stod klart att folket hade röstat annorlunda än regeringen önskade.

För att försöka rädda Danmarks samarbete med Europol kommer Løkke att inleda förhandlingar om ett parallellavtal med EU-kommissionen. Han har redan på torsdagskvällen fört samtal med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och skall träffa dem redan på fredag, rapporterar Danmarks Radio.

Nej-sägarna finns både på den yttre vänsterkanten och högerkanten, med Dansk Folkeparti som synligaste parti. DF har uttryckt en önskan om att danskarna skulle få rösta om hela EU-medlemsskapet. Valkampanjen har till stor del handlat om EU:s inflytande och danskarnas självbestämmanderätt.

- Det är fint att så många danskar har struntat i rekommendationerna att rösta på ett visst sätt, säger ordföranden för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, som tror att Danmark ändå ska lyckas förhandla till sig ett parallellavtal om Europol.

Danmark har flera undantag från EU-lagstiftning, till exempel i försvarsfrågor. Dessutom har danskarna tagit ställning mot euron i en tidigare folkomröstning.