Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Beröm mig inte, se mig!

Från 2015
glad pojke visar framtänderna
Bildtext Barn behöver bekräftelse, inte beröm.
Bild: Mika Kanerva

Prestationsångest och därpå följande depression håller på att bli vår tids folksjukdom, men en god självkänsla kan göra oss motståndskraftiga.

– Vi drivs alla av en längtan att få känna oss värdefulla, viktiga och sedda. Vi vill att våra barn ska känna det också, säger beteendevetaren Petra Krantz Lindgren som har skrivit boken ”Med känsla för barns självkänsla”. Men hur gör vi för att nå det målet?

Vilka är de vanligaste misstagen vi som föräldrar gör, som undergräver barns självkänsla?

– Jag tror att vi försöker lära barn vad som är rätt och fel genom att klandra och kritisera dem. ”Du är fem år nu, du borde veta bättre än att kladda med maten”. Eller ”du är lat och inte värd någon efterrätt”. Kritik och klander väcker skuld och skam och berättar för barnet att hon inte är värdefull som hon är.

Hur gör man i stället?

– Om vi vill att barnet ska förändra sitt beteende ska vi prata utifrån oss själva som vuxna. ”Det här är viktigt för mig just nu och jag undrar om du kunde hjälpa mig”. I stället för att tala om för barnen att de inte duger som de är så lyfter vi fram våra egna behov och ber barnen om hjälp. Vi vill ju samarbeta vi människor oavsett vilken storlek vi har.

Fråga vad hon skulle göra om hon var osynlig en dag.

Ska vi tänka på barnen som små vuxna?

– Vi ska tänka på dem som människor. Alla har behov av att bli bemötta med respekt och uppleva att de är värdefulla och sedda.

Författaren och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren
Bildtext Petra Krantz Lindgren skrev en bok som barns självkänsla
Bild: Caroline Andersson

Du skriver en del i boken om att bekräfta istället för att berömma, bedöma och belöna. Hur gör man det?

– Bekräftelse handlar om att visa för barnet att du är värdefull och viktig för mig. Och det gör vi genom att vara nyfikna på dem. Jag visar att jag är intresserad av att vara tillsammans med dig och umgås med dig. Men vi kan också visa intresse genom hur vi pratar med våra barn.

Istället för att berömma och bedöma kan man visa intresse för barnet genom att säga “oj, du har byggt lego, kan inte du berätta lite om det du har byggt”. Om barnet lär sig simma kan man välja bort “Oj vad duktig du är som lärde dig simma” och istället säga ”Grattis, jag såg att du lärde dig simma, hur kändes det”?

Kan man visa intresse på fel sätt? Jag brukar till exempel fråga barnen hur de har haft det på dagis när vi äter. Men min äldre dotter vill inte längre svara på den frågan.

– Så fort vi gör något som en metod så märker barnet det. ”Nu har mamma läst en bok och nu ska hon stärka mig”. Om du inte visar genuint intresse så märker hon det. Testa fråga vad hon skulle göra om hon var osynlig en dag istället. Ni kan få igång en väldigt intressant diskussion.

Det är aldrig kört. Du kan alltid få en bättre relation till ditt barn.

Om mitt barn redan är beroende av beröm och jag upplever att jag har misslyckats. Jag försöker följa dina råd och inte värdera till exempel hennes teckningar, utan i stället intressera mig för vad som finns på bilden och hur hon tänkt när hon ritat, men till sist vill hon ändå att jag ska säga att den är fin, vad kan jag göra då?

– Då kan du svara med en motfråga: ”Är det viktigt för dig vad jag tycker om din teckning? Varför är det viktigt?” Eller kanske: ”Jag har tänkt på det här med beröm och kommit fram till att det är mycket viktigare för mig vad du tycker om din teckning än vad jag tycker”.

Får man berömma alls?

– Alla får göra som de vill. Det här är finlir i föräldraskapet. Det finns ju betydligt värre saker du kan göra än att berömma ditt barn. Det viktigaste är att det finns ett genuint intresse för barnet.

Hur viktig är den här grunden? Det man gör som förälder när barnen är riktigt små?

– Jag tror inte att vi ska gå omkring och tänka att efter tre år är det kört. Det är aldrig kört. Du kan alltid få en bättre relation till ditt barn och det är i relationen som självkänslan får näring.

Prestationsångest och depressioner är väldigt vanliga i dag, ser du samband här?

– Det krävs forskning för att kunna ge ett heltäckande svar. Men det räcker att se sig omkring för att se att vi har marinerat våra barn i beröm- och bedömtänket under en väldigt lång tid. Jag tror att det är en av förklaringarna till att vi har många utbrända i samhället i dag. Vi har lärt våra barn att du duger om du presterar. Det väcker ju frågan: vad är jag värd om jag inte presterar?

Vilket är ditt bästa tips till föräldrar som tänker att deras barn kanske har en låg självkänsla?

– Mitt främsta tips stavas relationer. Att ha kul tillsammans. Skapa möjligheter till gemenskap, skapa det positiva. Var nyfiken på ditt barn, var intresserad!

Familjeliv: Beröm mig inte, se mig!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan