Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny issimulator stärker finländska sjöfartskunnandet

Från 2015
Isbjörn i Arktis.
Bild: WWF / Steve Morello

En ny fartygssimulator för isnavigering ska utvecklas i Åbo. Simulatorn som placeras vid Axxells sjöfartutbildning Aboa Mare ska bland annat se till att isbrytarbefäl har de kunskaper som krävs för att navigera i krävande isförhållanden.

Projektet som går under namnet Arctic Simulator Training Program samlar allt finländskt kunnande inom isbrytning, lotsverksamhet och arktisk sjöfart, samt sakkunniga och forskare.

Förutom att den nya simulatorn kommer att stärka sjöfartsutbildningen i Finland, så finns det stora förhoppningar om att simulatorn ska befästa Finlands marknadsposition då det gäller olika uppdrag i Arktis.
Finland har redan nu världens bästa kunnande inom navigering i isförhållanden. Finländska isbrytare är redan nu mycket eftertraktade vid isbrytningsuppdrag i Arktis.

Men i synnerhet då Internationella sjöfartsorganisationens polarkod träder i kraft 2017 med nya bestämmelser för sjöfarten inom polarområdena, ger simulatorn utmärkta möjligheter att exportera den finländska sjöfartsutbildningen och kunnandet. Det säger Jarkko Toivola som leder enheten för vinternavigation vid Trafikverket.

Den nya simulatorn kommer stegvis att tas i bruk redan nästa år då Arctia Shipping testar sin nya isbrytare. I slutet av året kommer simulatorn att kunna användas i fortbildningen av sjöfartsbefäl.