Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia godkänner inte förlust i Schaumansalen i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 11:02.
Generalrepetion inför musikalkonserten på lördag
Bildtext Repetition i Schaumansalen i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Konsertsalen Schaumansalen i Jakobstad har svårt att nå ett nollresultat. Yrkeshögskolan Novia är huvudman för det aktiebolag som driver verksamheten i konsertsalen.

Verksamheten i Campus Allegro i Jakobstad startade 2012 och i konsertsalen samma år. Yrkeshögskolan Novia tog motvilligt på sig uppdraget att driva salen eftersom staden Jakobstad inte ville åta sig uppdraget.

Hittills har verksamheten gått med förlust vilket är naturligt med en nystartad verksamhet men nu verkar det som om Novias tålamod börjar ta slut och ett nollresultat är kravet.

- Det är inte optimalt att vi som utbildare driver en konsertsal. Vi kan göra det, men inte om den gör förlust, säger Novias rektor Örjan Andersson i Vasa.

Novias rektor Örjan Andersson.
Bildtext Örjan Andersson.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Ljud-och ljusanläggning ett problem

Sören Lillkung är enhetschef för kulturutbildningarna vid yrkeshögskolan Novia och Annika Mylläri är vd för Schaumansalen. Båda är av den åsikten att salen skulle gå runt om inte lånekostnaderna för ljud-och ljusanläggningarna i salen skulle belasta resultatet.

- Vi kan inte använda utbildningspengar för att driva en sal, den skall nog bära sig själv. Nu måste vi hitta lösningar, tillsammans med staden, så att den bär sig, säger Sören Lillkung.

- Antingen handlar det om att åtgärda lånet för ljud-och ljusanläggningarna, vilket inte är så enkelt. Eller så måste vi höja intäkterna.

Sören Lillkung.
Bildtext Sören Lillkung.
Bild: YLE/Roy Fogde

Fondernas och stiftelsernas roll

Svenska kulturfonden spelade en avgörande roll i tillkomsten av Schaumansalen. Kulturfonden har också haft en stor betydelse när det gäller att ekonomiskt bidra till konserter och därmed arbetstillfällen för konstnärer.

- Fonderna måste ha ett långt tålamod när det gäller kulturverksamheten i princip, sedan avgör varje fond från fall till fall. Man måste förutsätta att deras ansvar sträcker sig om inte till evigheten så i varje fall tiotals år framåt, säger Roger Broo, styrelsemedlem i Novia.

roger broo
Bildtext Roger Broo
Bild: Yle/Johanna Ventus