Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå påminner om konsten att elda med ved

Från 2015
Brasa i kakelugn.
Bild: Yle/Roger Källman

Under hösten har miljövården och hälsoskyddet i Borgå fått några klagomål som gäller olägenheter då grannarna eldar med ved. Staden ger nu goda tips för att behålla grannsämjan.

Vedeldning i små värmepannor och eldstäder har ökat i glesbygden och småhusområden i städer och tätorter under de senaste åren.

I huvudsak beror det här på att priset för andra former av uppvärmning, som oljeeldning, elvärme och fjärrvärme, har stigit.

Uppvärmning med ved främjas också av att man vill öka Finlands egen energiförsörjning och för att minska koldioxidutsläppen.

Då man eldar med ved kan man själv påverka hur ren förbränningen blir och hur mycket man sparar på uppvärmningen. Det viktigaste är att veden är torr och av god kvalitet.

Måste använda eldstaden rätt

I staden kan det vara ett problem att förvara veden, konstaterar Borgå stad. Få har ett vedlider där den hålls torr.

Oberoende av hur gammal eldstaden är så är det viktigt att använda den rätt. Redan med små ingrepp, som att ge elden tillräckligt med luft eller att tända den uppifrån, kan man förbättra förbränningen.

Det lönar sig att fråga sotaren i vilket skick den egna eldstaden är.

Ohälsosam rök

Då man eldar med ved bildas rök som är ohälsosam att andas in. Enligt Borgå stad är det för grannsämjan klokt att kolla vart röken från skorstenen tar vägen.

Dessutom borde man undvika att elda ved då vädret är sådant att röken stannar kvar och stör grannarna.

Hushållets ugn eller öppen spis är inte den rätta platsen för avfall eller material som kan återvinnas.