Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Storm drar in över södra Finland

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Så här såg det ut på Eirastranden på fredag kväll - Spela upp på Arenan

På fredag kväll nås Finland av en ny storm. Meteorologiska institutet varnar för vindar på upp till 20 meter per sekund i landets södra delar.

Redan under förmiddagen tilltar nederbörden i södra Finland och på eftermiddagen ökar vindstyrkan rejält. Meteorologiska institutet har utfärdat högsta möjliga varning för hård sjögång på de sydliga havsområdena.

- Sådana här varningar utfärdas inte ens varje år. Nu är det frågan om den första varningen i den här klassen det här året, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

På västra Finska viken och Norra Östersjön varnar Meteorologiska institutet FMI för storm med en vindstyrka på 23 meter per sekund. Vindriktningen är västlig till sydvästlig.

Också på Ålands hav och Skärgårdshavet väntas det blåsa över 20 meter per sekund från och med eftermiddagen.

Yle Nyheter TV-nytt: Stormen i Helsingfors centrum på fredag kväll - Spela upp på Arenan

På Finska viken och Norra Östersjön blir sjögången svår på eftermiddagen och den signifikanta våghöjden överstiger 4 meter.

Också havsvattenståndet stiger på Finska viken, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Snöig natt i Österbotten

I Österbotten väntas rikliga snöfall eller snöblandat regn under natten till lördagen. Det kan komma 15–20 centimeter snö i Österbotten, Kajanaland och Norra Karelen.

På grund av de lokala snöstormarna finns det en risk för elavbrott.

FMI varnar också för att väglaget försämras avsevärt i landets mellersta delar på grund av snöfallen.

Stormen i sydvästra Finland har redan orsakat strömavbrott åtminstone i Åbo. Strömavbrott rapporteras också från Kimitoön och Sagu.

Den förra stormen, som i måndags drog över Finland, orsakade strömavbrott på flera håll i Nyland. Som mest var närmare 4500 hushåll utan el.

FMI:s väderanimation visar hur vindstyrkan utvecklas fram till lördag morgon.

Inställda resor till Tallinn, taxfree-produkter lindas in i plastfolie

Meteorologen Matti Huutonen berättar att enskilda vågor på havet kan vara över tio meter höga.

- I genomsnitt är våghöjden sju meter, säger Huutonen

Färjebolaget Linda Line som trafikerar mellan Helsingfors och Tallinn har ställt in alla sin avgångar under fredagen. Rederierna med större färjor har inte ställt in avgångar.

Däremot har de stora rederierna Tallink Silja Line och Viking Line förberett sig för stormvågorna. Bland annat har man lindat in tax-free-produkter och restaurangernas kärl med plastfolie för att förhindra att sakerna faller i golvet.

För kryssningspassagerarna kan resan kännas obekväm, men för de stora kryssningsfartygen handlar stormen om en rätt så vanlig höststorm.

- Vi uppmanar passagerarna att inte gå ut på däck och vissa programnummer kanske ställs in för att garantera artisternas säkerhet, säger kommunikationschefen Marika Nöjd på Tallink Silja.

Kommunikationschefen Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line säger att vädret kan påverka fartygens tidtabeller idag och imorgon.

- I stormväder kan det hända att fartygen tar sig fram lite långsammare så att gungandet inte är för kraftigt och resan blir mer bekväm för resenärerna. Det här kan orsaka några förseningar, säger Boijer-Svahnström.

Stormen Helga drog in över Sverige

Stormen Helga har i sin tur dragit in över den svenska västkusten på fredagen med regn och mycket kraftiga vindar på flera håll i Sverige.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI har utfärdat flera klass 2-varningar för stormbyar i Östergötland, Örebro och delar av västra Götaland.

Helga har bland annat orsakat att tiotusentals hushåll är utan el och ett flertal tågförseningar. Alla SJ:s tågavgångar från Stockholm söderut är inställda förutom sträckan Malmö-Göteborg, skriver SVT.

Vindhastigheten har nått orkanstyrka på flera håll.

Bild och video från Eirastranden: Dimitri Qvintus