Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Alla borde testa på att påverka sin omgivning

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 16:21.
Ronja Karvinen, första viceordförande i Vasa ungdomsfullmäktiges styrelse.
Bildtext Ronja Karvinen jobbar för att barn och unga ska inse att de också behövs och kan påverka samhället.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Du har lika stor rätt att få fram din åsikt fastän du inte kan alla svåra ord som politiker svänger sig med. En som inte är rädd för att vara med och bestämma är 16-åriga Ronja Karvinen. Hon vet också hur vi ska engagera fler unga.

Ronja Karvinen går på första året på Vasa övningskolas gymnasium samtidigt som hon är vice ordförande i Vasas ungdomsfullmäktige, sitter med som ungdomsrepresentant i social- och hälsovårdsnämnden och är medlem i Plan Finlands barnstyrelse. Dessutom går hon i bildkonstskola och spelar badminton på fritiden. Pust. Vi bara måste fråga den klassiska frågan: hur hinner hon med allt?

- Det är så himla roligt. Det är ett roligt fritidsintresse samtidigt som det känns som en viktig uppgift. Jag njuter av att göra det och det känns roligt att få vara med och föra fram ungas åsikter och se resultat, säger hon.

Ronja hoppas att fler människor skulle vilja vara med och påverka, men tyvärr är det ganska svårt att engagera folk.

- För många känns politik känns som ett läskigt, tråkigt och komplicerat ämne, så man förstår kanske inte riktigt vad det innebär egentligen.

Första förtroendeuppdraget som sjuåring

En österbottnisk ungdomsenkät visar att unga gärna vill kunna påverka i samhället, men att de sällan är intresserade av politik. För att orka engagera sig ska det vara enkelt, som till exempel att fylla i en namninsamling. Ronja tror att tröskeln för att orka engagera sig är för hög. För henne har det aldrig funnits någon tröskel, eftersom hon gick med i elevkårsstyrelsen redan i ettan i lågstadiet.

- Då handlade det om att välja färg på hopprep och vilka bollar vi skulle ha, men det var en stor grej då när man gick i ettan, säger hon.

Den där tröskeln är så himla hög, för man är rädd att göra bort sig och göra fel.

― Ronja Karvinen

Där bland hopprepen upptäckte Ronja hur spännande det är att få vara med och bestämma om saker. Tyvärr är det ändå så att det bara är en liten del av alla unga som vill vara med och påverka. Ofta blir man superengagerad och sitter med i tusen olika styrelser eller så väljer man bort det helt. Ronja säger att det sällan finns någon som bara är så där halvt aktiv och endast koncentrerar sig på några få saker.

- Det är synd, för då blir det kanske stressigt för vissa medan andra som skulle vilja vara med inte får plats.

Alla borde få testa

Det är också enkelt att skjuta över ansvaret på de där som är superengagerade och lita på att de tar hand om allt. Eller så kanske man skulle vilja vara med men man vågar inte eftersom man tror att de där som redan engagerat sig kan så mycket mer och säkert gör det bättre än en själv.

- Den där tröskeln är så himla hög, för man är rädd att göra bort sig och göra fel, säger Ronja.

För att råda bot på det här tycker Ronja att alla borde få vara med och bestämma, redan i lågstadiet. Medlemmarna i elevkårsstyrelsen borde cirkulera och lärarna borde se till att alla får prova på hur det är att få vara med och påverka.

- Då blir tröskeln att göra något mycket lägre. När alla fått pröva på det blir det heller inte sådana här roller för vissa personer, och det känns inte lika läskigt och som ett lika stort steg att vara med i något senare, säger hon.

Allas åsikter räknas

Många är säkert rädda för att föra fram sin åsikt, speciellt bland människor som är äldre eller har suttit länge på olika förtroendeuppdrag. Också Ronja kan känna sig osäker ibland.

- Jag har nog fortfarande sådana stunder, till exempel i social- och hälsovårdsnämnden där de andra vet en massa om olika saker och använder många svåra ord som jag har svårt att förstå.

Du ska utgå från sådant du själv tycker är jobbigt eller fel och skulle vilja få slut på.

― Ronja Karvinen

Ronja tror att lösningen är att våga säga hur det känns och vad man tycker i stunden, för fastän man inte är lika insatt som de andra så har man precis lika viktiga åsikter som dem.

- Inte är heller hela Finlands befolkning, eller Vasas befolkning i det här fallet, lika insatta i de här frågorna, men det kommer ändå att påverka dem och då har de nog åsikter om det fastän de inte kan använda lika svåra ord.

Börja utifrån din egen vardag

Tillbaka till det här med att orka bry sig. För många känns säkert den egna vardagen som något mycket mer viktigt än världens eller Finlands välmående. Hur ska man göra för att orka engagera sig? Ronja säger att det handlar om att se sambandet mellan ens egen vardag och det man kan påverka i samhället.

- Du ska utgå från sådant du själv tycker är jobbigt eller fel och skulle vilja få slut på, och sedan när du arbetar för det känns det som att du arbetar för en bättre vardag både för dig själv och andra.

Vår framtida kulturminister

Vi tror Ronja kommer gå långt när det handlar om att påverka, så vi måste bara fråga vilken post hon siktar in sig på i framtiden.

- Jag skulle jättegärna vilja vara en riksdagsledamot i framtiden. Kulturminister skulle vara häftigt för jag tycker mycket om kultur.

Du vill inte bli president då?

- Nej, tyvärr har presidenten inte så jättemycket makt i Finland, så det är inte riktigt det jag vill syssla med.

Mer om ämnet på Yle Arenan