Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Joggande morgonsamling i Lappträsk

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 08:04.

Kapellby skola i Lappträsk har kommit på hur man ska få in extra motion och utevistelse i veckoschemat.

Skolan satsar mycket på idrott och utevistelse och därför har hela skolan sporadiskt varit på motionsrunda. Men sedan en tid tillbaka har rundan satts i system. Varje onsdagsmorgon samlas hela skolan ute på skolgården och sedan rusar de alla i väg.

Den stora skaran inkluderar förutom de 82 eleverna också sex lärare och tre skolgångshandledare.

- Det är vår gemensamma idé, berättar rektorn Jenni Lindström. Det här är vår grej, vi tycker om det och vill fortsätta med det.

De ivrigaste rusar iväg med väldig fart medan andra tar sig fram i lite lugnare tempo. Hela rundan är mellan tre och fyra kilometer lång.

Adelie Sjöberg
Bildtext - Vi löper eller går för att få frisk luft, säger Adelie Sjöberg.

- Först kanske det känns lite så där, men då man väl kommit i väg känns det bra och speciellt då man är klar känner man sig väldigt glad, berättar Elvira Johansson.

- Vi får motion och så orkar man bättre med dagen när du fått frisk luft. Det är också roligt för när man samtidigt kan vara med kompisar, säger Martin Carlsson.

Motionsrunda istället för morgonsamling

Någon undrar ibland varifrån skolan hittar tid för rundan. Eleverna och personalen löper i 45 minuter i stället för de tre morgonsamlingar man tidigare haft under veckan.

- Det bästa är att det utvecklar både den sociala och den fysiska kompetensen. Barnen får vara tillsammans och prata. Vi vuxna kan både ha lärarmöte och personalmöte under löpningen. Den här stunden då vi är ute gagnar alla, säger Lindström.