Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är Overwatch den nya stora e-sporten?

Från 2015
Uppdaterad 24.01.2017 10:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kontroller: Blir Overwatch den nya stora e-sporten? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Blizzard är i farten med ett nytt spel, och den här gången sträcker de sig utanför sina bekväma genrer och satsar på ett nytt first person shooter.

Den stängda betan på Overwatch har varit igång ett tag och jag har haft turen att få spela en del. Här kommer mina tankar om spelet som fortfarande är i beta-fas.

Overwatch är ett nytt lagbaserat first person shooter (fps) från Blizzard, företaget bakom spel som StarCraft och WarCraft. Det är roligt att det här är deras första nya franchise utanför de befintliga på 17 år. Det betyder alltså att spelet inte kommer spinna vidare på tidigare karaktärer och monster, såsom Hearthstone och Heroes of the Storm har gjort.

Distinkt grafisk stil

Overwatch är ett klassbaserat fps (det vill säga att det finns en klass för krypskytte och en klass för raketgevär och så vidare) med en stiliserad grafik som för tankarna direkt till Team Fortress 2, Valves nu ikoniska fps. Men det är inte riktigt en rak kopia.

Klassbaserade fps är i och för sig inte något nytt. Det Overwatch har lyckats med, precis som Team Fortress 2, är att göra klasserna väldigt olika. Klasserna har så mycket personlighet att det är en hel karaktär du väljer och inte bara ett visst vapen.

Klassiska spellägen

Utöver detta känns också spelläget bekant från Team Fortress 2 och det är inte något direkt negativt. Det man spelar i betan är antingen capture points (storma en punkt på kartan och håll den fri från fiender) eller payload (eskortera något som långsamt rör sig längs ett spår när spelare står i närheten), och i vissa kartor en kombination av de båda.

Kartorna är välgjorda och roliga, men saknar ännu lite av raffineringen som klassiska Team Fortress 2 kartor har fått genom åren. Något som säkerligen kommer slipas till eftersom.

Lånade koncept från MOBA-spel

Alla karaktärer i spelet har olika förmågar och en ultimate (den kraftfullaste förmågan) som laddas upp på olika sätt. Karaktärens ultimate är väldigt kraftfull och kan totalt vända en strid om den används rätt.

På detta sätt känns Overwatch som en kombination av Team Fortress 2 och olika MOBA-spel som League of Legends, Dota 2 eller Smite.

Kombinationen av färgstarka karaktärer med kraftfulla ultimates tillsammans med det snabba tempot och möjligheten att när som helst under matchen byta ut sina hjältar gör att det finns en otrolig potential för snabba byten och spektakulära strider.

Inte avskräckande för nya spelare

Något som Blizzard har lärt sig med åren är att om de gör ett spel som är lätt för alla och därför får tillräckligt stor spelarbas så kommer det bli en e-sport så småningom. Så även Overwatch. Till exempel märks det här i att det inte finns ett klassiskt poängbräde där allas statistik står uppställd.

Det gör att det inte går att enkelt se vem som är bäst och sämst på laget, vilket minimerar risken för att bli utskälld om du har en dålig dag.

Känslig affärsmodell

För tillfället planeras spelet släppas för ett vanligt pris, till skillnad från Blizzards senaste spel som varit så kallade free to play-spel. Utöver startpriset kommer Blizzard även att erbjuda möjligheter att köpa nya skins till hjältarna man spelar med.

Det må vara en affärsmodell många ogillar men det låter i alla fall lovande för att alla hjältar ska vara upplåsta vid start. Något som krävs när en stor fokus ligger på att anpassa sitt lag efter situationen.

Frågan är om framtida hjältar kommer släppas till alla eller i betalda expansioner. Hur ofta? Kommer det att dela spelarbasen? Det vet vi inte då Blizzard inte har släppt alla sina planer för spelet.

Vissa saker krävs ännu för en stor e-sportsatsning

Fortfarande saknas dock möjligheter som privata servrar för matcher och övning, och tittarlägen, men det är ännu ett tag kvar till spelet släpps på riktigt.

Jag tror dock att det kommer att krävas ett väldigt bra verktyg för att följa med matcher om Overwatch ska bli en stor e-sport. Sexmannalag som konstant byter hjältar under matchen kan bli en rörig historia att följa med i.

Mycket lovande beta

Mitt sammanfattade intryck från betan är att det redan nu är roligt, lätt att ta sig in i och välpolerat. Det ska bli intressant att se hur spelet utvecklas vidare och om det blir en stor e-sport.