Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sega rockband spelar på sista refrängen

Från 2015
Lemmy Kilmister på en festival i Österrike sommaren 2011.
Bildtext Motörhead spelar i Helsingfors på söndag om allt går vägen.
Bild: Herbert P. Oczeret / EPA / All Over Press

På söndag uppträder klassiska rockbandet Motörhead i Helsingfors. Eller gör de? 40 år av rock'n’roll sätter sina spår och under de senaste åren har Motörheads turnéer kantats av inställda spelningar. Vågar man tro att banden faktiskt kommer när man köper biljett ett år på förhand?

Många av stora rockbanden börjar tyvärr vara till åren. Storhetstiden kom och gick för de flesta, men vissa vill inte ge sig. De lever, andas och hostar rock'n’roll. Problemen kommer när hostan, inflammationerna och sjukdomarna efter ett förvånansvärt långt rock'n’roll-liv kommer mot som en obarmhärtig vinterförkylning.

På självständighetsdagen, söndag 6 december, kommer Motörheads 40th anniversary tour till Helsingfors och Hartwallarenan. Bandet har en imponerande karriär bakom sig och är kända för att turnera mycket och hårt.

Slitsamt turnéliv

I basisten, sångaren och frontmannen Lemmy Kilmisters självbiografi "White line fever" berättar han om det hårda livet på vägarna. Till exempel berättar han om en gång när de var i Finland på 80-talet och blev trötta på den usla arrangören och myggorna när de spelade på en festival mitt ute i skogen (den är inte namngiven, men med den beskrivningen kan det i princip vara vilken finsk festival som helst).

För att uttrycka sitt missnöje tände de eld på husvagnen de skulle övernatta i och knuffade ner den i ett träsk.

Brittiläinen heavy metal -yhtye Motörhead esiintyy Lepakossa vuonna 1984. Keskellä kitaristi Phil Campbell (Phil "Wizzö" Campbell) ja oikealla Lemmy Kilmister.
Bildtext Phil Campbell (i mitten) och Lemmy Kilmister (till höger) då Motörhead uppträdde på Lepakko i Helsingfors år 1984.
Bild: YLE/Jari Flinck

För att uttrycka sitt missnöje tände de eld på husvagnen de skulle övernatta i och knuffade ner den i ett träsk. När de skulle vidare till nästa spelning hade bandet lite problem att lämna landet, arrangören var arg och de finska myndigheterna hade svårt att bestämma sig om de skulle anklaga dem för något eller om de helst borde kasta ut dem så fort som möjligt.

Flera inställda konserter

Men det var då det. Den tiden med brända husvagnar och kopiösa mängder sprit och droger har satt sina spår, plus det faktum att Lemmy snart är 70 år gammal. 2013 ställde bandet in nästan hela sin turné på grund av Lemmys problem med diabetes och hjärtat. De försökte på nytt i början av 2014 och blev tvungna att spela kortare set och ställa in majoriteten av spelningarna igen.

Under höstens turné i USA blev Motörhead tvungna att avbryta och ställa in flera spelningar. För ungefär en vecka sedan ställde bandet in spelningar i Tyskland och Danmark på grund av gitarristen Phil Campbells hälsa. Det förvånade många eftersom han med sina 54 år är bara barnet i jämförelse med Lemmy. Men i tisdags återupptog de turnén med ett stopp i Göteborg, trummisen Mikkey Dees hemstad. Den konserten genomfördes till slut, men med ganska svala recensioner.

Vid 1:51 avbryter Lemmy och säger uppgivet: I can’t do it

Många dansar sista valsen

Mötley Crüe gjorde ett sista stopp i Europa och Finland för några veckor sedan. Även de brittiska kultbanden The Cure och Black Sabbath är på väg till Finland under nästa år. Sabbaths turné heter ”The end” och det är nog inget PR-knep utan hårda fakta. Gitarristen Tony Iommi har kämpat mot cancer och trots att han är frisk för tillfället är det ett ständigt orosmoln. Ozzy Osbourne är ju Ozzy, när det kommer till hälsan är han definitivt ingen rollmodell han heller. Att köpa biljetter ett år på förhand kan kännas som en chansning med de här gängen, men förhoppningsvis lyckas man få pengarna tillbaka om något händer.

Tröttheten och den höga medelåldern börjar verkligen märkas i de rock- och metalleden. Men många turnerar träget vidare. Det är något fascinerande med de här gamla relikerna som enligt fysikens lagar och all logik borde ha dött fär länge sen. En sak måste man ge dem, att bli tvungen att ställa in på grund av hälsoskäl är ändå en ganska bra och godtabar orsak. Det finns betydligt sämre ursäkter.

Vattenstänk och plåster på fingret

Justin Bieber fick i nerverna på sina fans tidigare i höstas. När han skulle torka upp vatten som spillts på golvet lät inte fansen honom göra det i fred och han blev så arg så att han avbröt hela spelningen.

1984 ställde popbandet Wham! in flera spelningar på grund av att Andrew Ridgeley hade blivit attackerad på en nattklubb med en champagneflaska. När bandagen kom av noterade förbryllade fans att Ridgeleys näsa ändrat utseende. Så småningom erkände bandet att han egentligen gjort en skönhetsoperation.

Neil Young ställde in en hel Europaturné 1997 på grund av att han skurit sig i fingret när han skulle göra en smörgås. I intervjuer har han sagt att han skulle ha ätit smörgåsen hel om han vetat hur det skulle gå.

Än så länge ser det ut som att Motörhead kommer att rocka loss i Helsingfors på söndag, vi håller tummarna för att gubbarna orkar avsluta europaturnén på topp med ens en skugga av den attityd vi alltid kommer att minnas dem för.