Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Självständighetsdagen är här!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hjältegravarna i Borgå
Bildtext Hjältegravarna i Borgå

På söndagen firas självständighetsdagen på olika håll i Östnyland. Mycket i Borgå vittnar om landets väg mot självständighet.

I Lovisa, Liljendal, Pernå och Strömfors inleds söndagen med kransnedläggning vid hjältegravarna halv tio. Sedan följer gudstjänst och kyrkkaffe.

Det blir också konsert i Lovisa kyrka klockan 17. I konserten medverkar jubileumsorkestern under dirigent Pekka Häkkinen, Lovisanejdens oratoriekör och musikinstitutet.

vita blommor

I Borgå firas självständighetsdagen med en konsert i Konstfabriken med start klockan 14. Årets tema är Jean Sibelius hans 150-årsjubileum till ära.

Före det är det gudstjänst i Domkyrkan klockan 11. Fanborgen samlas vid kulturhuset Grand klockan 12 och en kvart senare startar en medborgarmarsch från torget mot hjältegravarna. Ungefär 12.50 blir det kransnedläggning vid hjältegravarna och en kort fältandakt.

Hjältegravarna i Borgå
Bildtext Hjältegravarna på Näse begravningsplats

Runeberg diktade

I Borgå finns det mycket som vittnar om landets väg mot självständighet. Nationalskalden J.L. Runeberg bodde och verkade i staden.

Runeberg skrev orden till "Vårt land". Den ingick i "Fänrik Ståls sägner", ett diktverk om 1808-09 års krig. Diktverket kom till en politiskt instabil tid som kulminerade år 1848.

Runbergs grav
Bildtext Runebergs grav i Borgå

Nationalskaldens närvaro syns på många håll - inte bara i hans hem och i Runebergsparken men också på gravgården där han begravdes år 1877.

Schaumans grav

Eugen Schauman som sköt generalguvernör Bobrikov på senatens trappa år 1904 finns begravd på gravgården i Näse i Borgå.

Generalguvernör Bobrikov drev en på förryskning av Finland och det här var en mycket dramatiskt tid i landets historia.

Eugen Schaumans grav
Bildtext Eugen Schaumans grav

På gravgården ligger också de som offrade sitt liv för Finland både i vinterkriget och i fortsättningskriget. Där finns också ett minnesmärke för dem som vars kroppar aldrig hittades.

minnesgravsten för Borgås kareler

Borgå lantdag 1809

I Borgå museum ståtar den stol som kejsare Alexander I satt i under lantdagen i Borgå 1809.

Lantdagen var avgörande för vårt lands självständighet. Från att i flera hundra års tid varit en del av det svenska riket blev Finland en autonom del av Ryssland.

Finland fick rätt att ganska långt bestämma om sina egna angelägenheter.

Kungastolen i gamla rådhuset i Borgå
Bildtext I den här stolen satt kejsare Alexander I

Firande i dag

Till självständighetsfirandet hör att tända ett ljus. Många slänger ett öga på alla dem som i år är bjudna till självständighetsbalen.

Vackra blommor och en god middag är aldrig fel.

Vita och blåa blommor
I love finland skjorta
Bildtext En skjorta hänger utanför en butik på Ågatan i Borgå