Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hatbrevet i Lovisa fördöms och förringas

Från 2015
Uppdaterad 04.12.2015 18:02.
Hatbrev
Bildtext Hatbrevet fyller en A4 med text.

De två huvudpersonerna i hatbrevet, chefredaktören Arto Henriksson och politikern Thomas Rosenberg (SFP), reagerar på helt olika sätt.

På fredag rapporterade tidningen Loviisan Sanomat om att lappar med hatfyllt innehåll hade hittats på två olika ställen i Lovisa. En var uppklistrad på ett skyltfönster, den andra i en skola.

Texten är hotfull mot bland annat flera Lovisapolitiker, mot tidningen Loviisan Sanomat och dess chefredaktör samt mot invandrare.

- Jag får ofta häftig respons på våra artiklar, säger chefredaktör Arto Henriksson, respons som är mycket grövre än texten på den här lappen.

I brevet uppmanas Henriksson och ett antal politiker med Thomas Rosenberg i spetsen att dra åt helvete. De vulgära skällsorden haglar.

man med telefon
Bildtext Arto Henriksson har fotograferat brevet.

Inget hot om våld

- Skillnaden från tidigare reaktioner är att brevet nu hängts upp ute på stan i stället för att bara nå mig via e-post, säger Henriksson. Så värst allvarligt ser jag ändå inte på det här fallet. Varken jag eller politikerna hotas med fysiskt våld.

Thomas Rosenberg å sin sida vill inte förringa det skedda.

- Jag tycker hatbrevet är ganska obehagligt, säger Thomas Rosenberg, inte för att jag personligen skulle vara rädd, trots att jag är bland de första som nämns med namn i texten.

Stämningen i Lovisa kring flyktingfrågan är inte den bästa just nu tycker Rosenberg.

- Om vi lägger ihop alla otrevliga kommentarer på nätet, på Loviisan Sanomats Facebooksida och de rasistiska varningslapparna i Strömfors, så är situationen jätteolustig.

Gäller att sätta ner foten

- När Arto Henriksson tycker att det här inte är så farligt så gör jag nog en annan bedömning. Det här ska vi inte förringa.

- Jag tycker Henrikssons skyldighet som journalist är att sätta ner foten och säga att sånt här kan vi inte acceptera.

Thomas Rosenberg 14.10.2015, Fölisön
Bildtext Thomas Rosenberg.

Thomas Rosenberg överväger nu för sin del att polisanmäla hatbrevet, något som Arto Henriksson inte tänker göra.

- Jag vill nu varken förringa eller överdriva just den här lappens betydelse, säger Henriksson.

- Frågan om invandringen är en mycket känslig sak i Lovisa just nu. Det visar all den feedback vi får.

Hätsk debatt på nätet

Att debatten på tidningens nätforum tidvis är hätsk kring flyktingfrågan håller Henriksson med om.

- Vi har slängt ut de värsta skribenterna från vår Facebookgrupp, som nu håller en bättre klass. Vi hör gärna allas åsikter om invandringen, men direkt rastiska tankar vill vi inte ha.

Den främlingsfientliga stämningen i Lovisa blir med stor sannolikhet en fråga som de förtroendevalda diskuterar på onsdagens fullmäktigemöte, tror Rosenberg.

- Samtidigt finns det många som arbetar för en positiv inställning till de asylsökande. Vi satsar på söndagen till exempel på evenemanget AlmAid i Almska gården.