Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Maffia och mästerkockar på bio

Från 2015
Johnny Depp och Joel Edgerton poserar i natten
Bildtext Johnny Depp spelar gangsterbossen James "Whitey" Bulger som är i maskopi med FBI-agenten John Connolly (Joel Edgerton).
Bild: © 2014 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Om det är så att Okänd soldat känns lite väl 1955 och självständighetsbalen ger dig sura uppstötningar så finns det faktiskt några färska filmer att kolla in på bio i helg.

Black Mass

Veckans kanske intressantaste film är Black Mass med Johnny Depp i huvudrollen som psykopatisk maffiaboss. James ”Whitey” Bulger var en av Bostons och USAs värsta gangsters, med skoningslöst våld och listigt spel i gallerierna kunde han med hjälp av FBI komma åt sina motståndare i den undre världen.

Black Mass är en klassisk gangsterfilm med en verklighetsbaserad och häpnadsväckande handling som än en gång släpper fram Johnny Depp i rollen som en galning. Skillnaden är att den här gången är det inget daltande och fjantande, han är brutal och helt skoningslöst galen. Om inte annat intresserar så kan man ju häpna över hur märklig han ser ut i sin hårdsminkade flint.

Så här skriver Svenska Yles recensent om Black Mass

Burnt

Bradley Cooper spelar mästerkocken Adam Jones som lyckats som väldigt ung, men förlorat allt på grund av alkohol och droger. Nu ska han ta sig tillbaka till det han kan bäst och älskar att göra, till den enda platsen där han känner att han hör hemma – Köket.

Burnt verkar vara en Ratatouille för vuxna, och väcker intresse främst för skådespelarensemblen. Bradley Cooper har visat framfötterna de senaste åren i väldigt varierande roller och tysken Daniel Bruhl var fantastisk i formel 1 dramat Rush.

Pawn Sacrifice

Schack är kanske inte vad man vid första anblicken skulle tänka sig att en spännande kalla kriget thriller skulle kretsa kring. Men det gör Pawn sacrifice med Tobey Maguire i huvudrollen som schackunderbarnet Bobby Fischer. Handlingen kretsar kring Fischer och hans viktiga match mot en sovjetisk schackmästare men även om Fischers kamp mot sina egna demoner.

Svenska Yle har även recenserat denna film.