Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ansiktet som kroppens spegel

Från 2015
Uppdaterad 06.12.2015 20:54.
eia friman
Bildtext Eia Friman.
Bild: Yle/Parad Media

Ansiktet är det man ser och lägger märke till först hos en annan människa. Inom den kinesiska medicinen ger själva ansiktet på en person en hel del information om hur den mår.

- Det vi gör är att vi letar efter avvikelser från det normala, sådant som färger, former och markeringar som tyder på sådant som återspeglas inifrån kroppen, t.ex. från de inre organen, berättar Eia Friman som är terapeut i kinesisk läkekonst och ansiktsdiagnostik.

Kinesisk läkekonst har fått utstå en del kritik från olika håll eftersom den skiljer sig så markant från det medicinska tankesättet i västvärlden och många frågar sig hur medicinskt det egentligen är.

- Den kinesiska läkekonsten är flera tusen år gammal och givetvis på det sättet dokumenterad, berättar Friman. Men också på västerländskt håll börjar det finnas dokumentation på hur det här fungerar och hur man har fått hjälp av det.

Ansiktet säger mycket om personens hälsa

Vad det gäller ansiktsdiagnostiken kan Friman berätta om vissa saker som hon ofta ser hos klienter.

- T.ex. de övre ögonlocken blir lätt väldigt tunga för en del människor och kan börja hänga lite. Och då handlar det om mjälten och om mjältens energi. Mjältens energi är antagligen svag och behöver förstärkas. Mjältens uppgift är att hålla allt på plats och då kan vi påverka med att stärka den energin. Med ansiktsakupunktur kan vi behandla det helt lokalt för att stimulera vätskemetabolismen och blodcirkulationen.

När det kommer till rynkor föredrar Friman att tala om linjer.

- De är ju ett bevis på att vi har fått en viss erfarenhet i livet och det har präglat oss på olika sätt i olika åldrar, menar hon. Ansiktet är indelat i olika zoner , där vi ser både det inre och det yttre, dvs. både det offentliga och det mer privata av en människa. Idealet för ansiktet är att båda halvorna är ganska lika och i harmoni. Vi brukar se det på tre olika nivåer, som det mentala, det praktiska och det emotionella.

Även det privata blir synligt

Friman konstaterar att man också kan upptäcka sådant som är väldigt privat och till och med sådant som hänt för länge sedan.

- Det finns alltid märken som indikerar olika saker. Det kan vara t.ex. sånt som hänt i barndomen eller i tonåren, t.ex. en sorg eller ett trauma som blivit obearbetat. Det kan man gå igenom sedan för att komma vidare, säger hon. Idén med konsultationerna med patienten är ju att diskutera det som kommer upp för att se vad personen själv kan göra och påverka, samtidigt som man blir medveten om sin hälsa. Och förstås vad man kan göra för att förändra läget, så att riktningen och förändringen går åt rätt håll.

Ögonen är själens spegel

Också ögonen säger mycket. I kinesisk medicin talar man mycket om själen och medvetandet. När de mår bra och allt är som det ska är blicken klar och man kan se en annan människa rakt i ögonen. Men om det finns något problem, något psykiskt, så kan det vara svårt att se en annan rakt i ögonen och personen kanske undviker ögonkontakt. Blicken kanske också är lite grumlig om inte allting är som det ska.

Också munnen och ett leende kan säga en hel del om välmåendet.

- Ett Monalisa-leende tyder på att en människa är optimistisk, menar Friman. Ibland kan en del ha en mungipa som inte riktigt tittar upp i leendet och då kan det tyda på att man visar upp ett glatt ansikte fast man kanske egentligen inte är så glad eller inte riktigt menar det. Det andra det kan betyda är att man inte vill ha för stora förväntningar för att man inte vill bli besviken, att man är lite pessimistisk.

Behandlingsplan

För att kunna börja behandla en patient inom den kinesiska läkekonsten börjar man med en ingående intervju och diskussion med patienten. Dessutom tar man pulsen, ser på tungan och ansiktet och försöker få en bild av patienten som helhet.

- Efter det gör vi upp en behandlingsplan där vi bl.a. ser över kosten och kanske skapar en viss diet. Det som de flesta känner till av det vi gör mest är akupunktur, och det gör vi mycket både för att påverka lokalt men också för att att påverka energierna i de inre organen. Sedan väljer vi vilka vilka punkter vi vill behandla och vilka av de inre organen man ska behandla.

Akupunktur kan också göras i ansiktet med mer kosmetiska avsikter, som att t.ex. ge ansiktet mer lyster och med avsikt att reducera linjerna. Det ökar muskelavslappningen och förbättrar blodcirkulationen och vätskebalansen.

- Vi kan fokusera på ansiktet om det är patientens önskemål men det är trots allt alltid helheten man strävar till att få i balans, säger hon.

Eia Friman är gäst i Efter Nio om ansikte måndag 7.12 .2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan