Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Med denguefeber från Thailand

Från 2015
Uppdaterad 05.12.2015 14:21.
Tiina och Marcus Lillkvist
Bildtext Tiina och Marcus Lillkvist åkte på semester till Thailand med sin familj. Hem kom de med denguefeber.

I slutet av oktober reste familjen Lillkvist från Jakobstad på en två veckors semester till Thailand. En souvenir som de inte hade tänkt få med sig hem var denguefebern.

Denguefeber sprids av myggor och förekommer i de tropiska och subtropiska delarna av världen, speciellt i Asien och Sydamerika. Inkubationstiden är mellan fyra och sju dagar och det stämmer överens med när Marcus Lillkvist tror att de blev myggbitna i djungeln på ön Koh Lanta.

- Vi kom hem sent på fredag kväll. På lördag fick jag hög feber och på söndag blev Tiina sjuk.

Symtomen på denguefeber är hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Tiina hade huvudvärk och ont i benen, Marcus hade värk i synnerhet bakom ögonen.

- Först trodde vi att vi hade en vanlig förkylning. Men när min feber började pendla mellan 35 och 39 grader tänkte jag att jag hade malaria, säger Marcus Lillkvist.

På tisdag bestämde de sig för att åka till sjukhuset där man också misstänkte malaria och man tog blodprov för att testa. Det var inte malaria och på onsdag blev de skickade till Vasa centralsjukhus. I Vasa konstaterade man att det var denguefeber.

På fredag var Marcus tillbaka på jobbet.

- Men då mådde jag inte ännu bra. Då började det dessutom klia över hela kroppen.

Drabbar oftare vuxna

Infektionsläkare Peter Klemets på Borgå sjukhus bekräftar denguefeberns sjukdomsförlopp. I Finland upptäcks mellan 30 och 90 fall av denguefeber varje år. Oftare drabbas vuxna än barn.

Peter Klemets
Bildtext Peter Klemets

- Vissa infektioner drabbar vuxna värre än barn, till exempel vattkoppor. Det beror antagligen på att vuxnas immunförsvar är bättre utvecklat och reagerar kraftigare, säger Klemets.

Inte heller familjen Lillkvists barn blev sjuka.

Myggor sprider viruset

Denguefeber orsakas av ett virus som finns i fyra varianter. Om man en gång har haft denguefeber kan symtomen bli betydligt allvarligare nästa gång eftersom kroppen reagerar kraftigare.

Tiina konstaterar att om familjen ska åka på en ny resa till tropikerna måste de skydda sig bättre för myggor.

- Vi blev troligen bitna när vi besökte djungeln. Man hör inte myggorna och märker inte när man blir biten. Först senare får man små röda fläckar.

Klemets berättar att de olika varianterna av denguefeber tidigare förekom bara i vissa områden.

- En smittad människa kan smitta en mygga som sen smittar en människa och när folk reser blandas varianterna.

Sprids med flygplan

I södra Europa har det upptäckts myggor som sprider denguefeber i närheten av flygplatser. Myggorna har antagligen spridit sig med flygplanen.

I världen drabbas mellan 50 och 100 miljoner människor varje år av denguefeber och omkring 25 000 av dem dör.

- Det är ändå ganska lite om man jämför med malaria, som skördar ungefär en miljon liv varje år, säger Klemets.

Det finns inget vaccin mot denguefeber och enligt Klemets är det svårt att få fram ett vaccin på grund av att det finns flera varianter av viruset.

- Om man får feber under en resa till tropikerna ska man använda en smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol eftersom denguefeber gör att antalet trombocyter sjunker i blodet och man lättare kan drabbas av blödningar, säger Klemets.