Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lipponen: Borgerliga regeringar sköt konkurrenskraften i sank

Från 2015
Uppdaterad 05.12.2015 16:19.
Paavo Lipponen
Bildtext Paavo Lipponen
Bild: Yle

Förre statsministern och SDP-ledaren Paavo Lipponen anser att Finlands konkurrenskraft har gått förlorad med borgarna vid makten.

Lipponen, som gästade programmet Morgonettan i TV 1, påminner om att Finland sedan 2003 har haft fem borgerliga statsministrar i följd.

Enligt Lipponen vållas dagens situation främst av de ingrepp i arbetsmarknaden som skedde under Matti Vanhanens andra regering.

Ändå är det fackföreningsrörelsen som får skulden.

Lipponen tycker ändå inte det är värt att leta efter skyldiga, utan manar till endräkt och konstruktiva lösningar.

- Det är ingen idé att leta efter skyldiga, utan nu behövs det ödmjukhet och den anda som är kännetecknande för trepartsförhandlingarna, säger Lipponen. Spelet är ännu inte förlorat.

Han berömmer statsminister Juha Sipiläs åtgärder för att få landet ut ur krisen.

Stubb: Bättre finna lösning än hitta skyldiga

Finansminister Alexander Stubb (Saml) godkänner inte Lipponens kritik om att de borgerliga regeringarna har förstört Finlands konkurrenskraft.

- Det är nog bättre att finna lösningar än att hitta skyldiga, säger Stubb. Finland ligger illa till för att ICT-sektorn inte drar, vi har problem i skogs- och pappersbranschen, vi hamnade in i en finanskris och efter den långa högkonjunkturen uppstod en skuldkris,

Det har funnits flera slags regeringar säger Stubb.

- Under Lipponens tid gjordes svåra, långsiktiga strukturella reformer. Vi har ockå haft rödmylleregering, den nuvarande regeringen med Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna samt en bred regnbågsregering, påminner Stubb.

Stubb håller med Lipponen om att alla behövs för att få en vändning till stånd.

- Det lönar sig inte att titta bakåt och leta efter skyldiga - alla behövs för att vi skall få en vändning till stånd.

Diskussion om artikeln