Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Europa lyckades inte förutse flyktingströmmen

Från 2015
Uppdaterad 05.12.2015 16:11.
President Sauli Niinistö
Bildtext President Sauli Niinistö
Bild: Yle

President Sauli Niinistö anser att Europa har misslyckats med att förutse att det skulle komma så många asylsökande som det har kommit.

Niinistö anser att det har funnits tecken på det redan länge.

- Vi får skylla oss själva, var och en av oss - också jag. Den trafik som vi såg över Medelhavet i flera år borde ha väckt oss, sade presidenten.

- Många finländare frågar nu om vi inte borde stänga våra gränser. Om vi stänger gränserna ger vi en signal som någon kan tolka som att gränser stängs också för oss - och det är ingen bra sak , sade Niinistö som svarade på finländarnas frågor i direktsändning i Yle Radio 1.

Dags att begränsa flyktingströmmen

Niinistö är orolig för hur många flyktingar Finland klarar av att ta emot och han säger att det är bra att skärpa linjen inom de ramar som internationella avtal tillåter.

- Att göra vad vi kan för att begränsa antalet flyktingar låter hårt, men jag är övertygad om att det är bäst både för dem som kommer hit och oss som tar emot dem att situationen är under kontroll, säger Niinistö med eftertryck.

President Sauli Niinistö hoppas att integreringen sköts effektivt för de flyktingar som får stanna här. Niinistö anser det vara självklart att de ska godkänna - och gärna också omfatta - våra värderingar till exempel när det gäller demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Ifall de nyanlända gör det har finländarna ingenting att vara rädda för, säger presidenten.

- Vi infödda finländare ska förstå att alla har rätt till sin egen religion och sin egen syn på familjen, till exempel när det gäller storfamiljer. Det är så här vi kanske kan uppnå den harmoni som behövs.

Liten aktör har också betydelse

Presidenten fick också en fråga om vilka möjligheter Finland har i det nuvarande spända internationella läget att bedriva en aktiv utrikespolitk. och fungera som medlare. Läget i Europa och Mellanöstern är spänt och relationerna mellan USA och Ryssland är misstänksamma.

- Jag vill inte upphöja mig till en fredsmäklare. Men för att vara ett land av den här storleken har vi varit ganska betydelsefulla när det gäller att bygga relationer mellan öst och väst. Senast råkade jag träffa president Erdogan och president Putin efter varandra, och bägge hade meddelanden att förmedla åt varandra. Visst har en sådan här liten aktör också betydelse, sade Niinistö.