Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bråk mellan Wallström och Netanyahu

Från 2015
Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014.
Bild: EPA/ANNIKA AF KLERCKER

Ett gräl har blossat upp mellan Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Bråket bottnar i några uttalanden som Wallström gjorde under en debatt i Sveriges riksdag i fredags. Debatten handlade om den upptrappade spänningen mellan israeler och palestinier.

Under debatten tog Wallström avstånd från de knivattacker som palestinier utfört mot israeler och sa att Israel har rätt att försvara sig. Hon ska samtidigt också ha talat om "utomrättsliga avrättningar", och det har upprört Israel.

Nitton israeler uppges ha dödats i palestinska attacker. Sedan den första oktober har israeliska styrkor dödat 102 palestinier. Av dem har 63 identifierats som förövare eller fångats på bild medan de genomfört attacker.

Netanyahu: Det är skandalöst

Premiärminister Benjamin Netanyahu har fördömt Wallströms uttalanden i kraftiga ordalag och sagt att de är skandalösa.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för dem som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv, ska Netanyahu ha sagt inför sin regering enligt nyhesbyrån Reuters.

Israel uppges nu överväga hur man ska svara på Wallströms kritik.

Benjamin Netanyahu
Bildtext Benjamin Netanyahu
Bild: AFP / Lehtikuva

Wallströms pressekreterare ska i ett mejl till den svenska nyhetsbyrån TT ha klargjort att utrikesministern inte har sagt att Israel sysslar med "utomrättsliga avrättningar", och att allt hon sade gällde bägge sidor.

Enligt TT skriver pressekreteraren att Wallström förde ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig, att svaret på våldsamma attacker måste vara rimligt och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv.

Relationen mellan Sverige och Israel har varit mer spänd sedan Sverige erkände Palestina som stat.

Diskussion om artikeln