Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

En demonstrant skadades i ögat av tryckluftsgevär

Från 2015
Uppdaterad 07.12.2015 06:23.
X3M-tv: Självständighetsdagens demonstrationer - Spela upp på Arenan

Polisen i Helsingfors säger att man har lagt beslag på facklor som bars av demonstranter i Tölö. Föreningen 612 ordnade också i år ett fackeltåg till hjältegravarna på Sandudd, men polisen bekräftar inte att det var 612-föreningens facklor som beslagtogs.

Polisen grep 130 personer.

I Hesperiaparken samlades ett hundratal motdemonstranter. Det fanns mycket poliser på plats. Polisens taktik var att inte släppa fram motdemonstrationen från Hesperiaparken så att de kunde korsa fackeltågets rutt på Runebergsgatan. Polisen var beredd på krafttag och meddelade att de personer som gör sig skyldiga till brott kommer att gripas.

En katt-och-råtta-lek pågick längs Mechelingatan där polisen körde fram och tillbaka med tiotals bilar, berättar Yles utsände Dan Granqvist.

Polisen använde också det nya tryckluftsgeväret, rapporterade Granqvist. En person skadades i ögat av ett tryckluftsgevär.

Jag träffades i ögat - Spela upp på Arenan

Motdemonstranterna lämnade småningom tanken på att ta sig till Sandudd. Polisen omringade en del av motdemonstranterna och hindrade dem från att tåga vidare.

Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig borta från området.

Demonstration i Tölö - Spela upp på Arenan

Presidenten beklagade bråket

President Sauli Niinistö ansåg att det var tråkigt att det blev bråk under demonstrationerna i Helsingfors under självständighetsdagen. Speciellt uttryckte han sin oro över att polisen utsattes för våld.

- Man kommer att tänka på att det härjas för härjandets skull, inte så mycket på grund av någon ideologi.

Niinistö påminde om att man enligt undersökningar mest litar på polisen av alla institutioner i Finland