Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Finland firade självständighet

Från 2015
Uppdaterad 07.12.2015 00:30.
Jenni Haukio och president Sauli Niinistö inväntar årset gäster.
Bild: Lehtikuva

Finland firade 98 år av självständighet med traditionell slottsbal. Presidenthustrun Jenni Haukio var i år klädd i en fuchsiaröd klänning.

Temat för i år var kultur.

Liisa Virtanen på slottsbalen
Bildtext Liisa och Jukka Virtanen
Bild: Lehtikuva

President Sauli Niinistö och Jenni Haukio hade i år bjudit in 1 800 gäster som alla har utmärkt sig inom något samhällsområde.

I år firades flera märkesår inom kulturen: som Kalevalas 180-jubileumsår, det har gått 150 år sedan Jean Sibelius, Akseli Gallén-Kallela och Pekka Halonen föddes och det har gått 100 år sedan Tapio Wirkkala, Toivo Kärki och Olavi Virta föddes. Alla märkesår hade på något sätt tagits i beaktande i listan över inbjudna och i programmet.

Från idrottsområdet hade i år inte bara bjudits in personer som har lyckats väl i år utan också de mest framgångsrika backhopparna någonsin, bland dem Matti Nykänen.

Matti Nykänen och Pia Nykänen på slottsbalen
Bildtext Matti Nykänen med avec
Bild: Lehtikuva

Såsom tidigare år hade också naturligtvis bjudits in ett stort antal krigsveteraner och lottor. Krigsveteranernas hedersordförande Armas Ilvo ledde veteranernas sång för presidentparet.

Bland veteranderna sågs en mångfaldig världsmästare och rekordhållare. Aatos Sainio, 90 år har så sent som i år slagit alla i sin serie, såväl i längdhoppning och tresteg. Sainio försäkrar att han håller på så länge som han har hälsan.

Veteranen Aatos Sainio var gäst på slottet
Bildtext Aatos Sainio
Bild: Yle

Bland gästerna sågs såväl representanter för regeringen och oppositionen.

Antti Rinne och Heta Ravolainen-Rinne på slottsbalen
Bildtext Antti Rinne, socialdemokraternas ordförande
Bild: Lehtikuva
Matti Vanhanen på slottsbalen
Bildtext Riksdagsledamot Matti Vanhanen med avec
Bild: Lehtikuva

När filmkamerorna slocknat brukar stämningen på slottet bli mera uppsluppen. Breakdance-paret Jussi Sirviö och Anniina Tikka passade på förevisa sina bästa dansrörelser på parketten.

Breakdance-dansarna Jussi Sirviö och Anniina Tikka
Bildtext Jussi Sirviö
Bild: Marcus Rosenlund/Yle