Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Bondagefrack, torskfluga och höns-print

Från 2015
Jari Sillanpää
Bildtext Det är roligt att tänja på gränserna, tycker Jari Sillanpää
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Klädkoden på slottsbalen är högtidsdräkt. Det betyder frack eller mörk kostym för herrar och hellång klänning i festligt material för damer. I år var det relativt få som bröt mot dessa regler, men en del gäster hade ändå sett till att inkludera små budskap eller oväntade detaljer i sina utstyrslar.

1. Riksdagsledamoten Sari Sarkomaas Rosa bandet-klänning

Samlingspartiets Sari Sarkomaa gjorde entré på röda mattan i en vacker blekrosa kreation skapad av Katri Niskanen. Dekorationerna som löpte längs med hela klänningen såg vid första anblicken ut som små blommor, men var de facto hundratals Rosa bandet-nålar. Klänningen kommer att auktioneras ut efter balen, och intäkterna går till Rosa bandet-kampanjen som uppmärksammar bröstcancer.

Riksdagsledamot Sari Sarkomaa
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

2. Vaddå 169?

Den skoltsamiska regissören och manusförfattaren Pauliina Feodoroff och teaterregissörrn Milja Sarkola var ett av kvällens mest dramatiska och stiliga par. Mest förvirring väckte att både hade skrivit numret 169 på kroppen, Feodoroff strax ovanför örat och Sarkola på armen. Numret syftade på ILO 169-avtalet om ursprungsfolkens rättigheter, ett avtal som Finland inte har skrivit under.

Pauliina Feodoroff och Milja Sarkola på slottsbalen
Bild: Lehtikuva

3. Flugfiske? Fiskfluga?

Pirkka-Pekka Petelius är skådespelare, komiker, regissör och en allmänt skojfrisk person. Därför passade det honom ypperligt att kombinera en exklusiv italiensk kostym med en fluga gjord av isländskt torskskinn!

Pirkka-Pekka Petelius
Bild: Lehtikuva

4. Festblåsa för 6 euro

Det är inte nödvändigt att ruinera sig för att vara fin på balen. Det bevisade socialdemokraternas Maarit Feldt-Ranta en gång för alla då hon skred in i slottet i en vacker långklänning i guldbrokad. Italiensk high fashion? Ett verk av någon spännande finländsk designförmåga? Nää. Loppis!

Maarit Feldt-Ranta och Vesa Kallionpää på slottsbalen
Bild: Lehtikuva

5. Barnslig elegans

Barn- och ungdomsförfattarna Maria Turtschaninoff och Tittamari Marttinen lät båda fantasifullheten träda fram i sina vackra klänningar. Turtschaninoffs klänning är sydd av Noora Steenvoorden och motivet har kopplingar både till Turtschaninoffs egen mormor och den prisbelönta boken Maresi. Bakom Tittamari Marttinens Alice i underlandet-kreation stod Nationaloperans kostymör Erika Turunen.

6. När frack är vardagsklädsel - ta fram vilddjuret!

För flera av de herrar som bjuds in till slottsbalen är det här med frack en ganska ovanlig klädsel. Men barytonen Walter Torikka har frack på sig mest hela tiden. Därför satsade han på leopardmönstrad blazer istället.

Waltteri Torikka på slottsbalen
Bild: Lehtikuva

7. Panelhöna? Nej, höna med budskap!

Djurskyddsombudsmannen Sari Salminen fick många att kackla till i tv-soffan. Förvisso har vi sett både häst- och påfågelsprint på slottsbalen tidigare, men en höna kändes ju lite oväntad. Inte så glamourös, kanske. Hönan på klänningen hade dock ett budskap, Salminen vill uppmärksamma att vi fortfarande missköter produktionsdjur i Finland. Slutkacklat, point taken.

Djurskyddsombudsmannen Sari Salminen
Bild: Yle

8. Bondagefracken

Kvällens största klädsnackis bjöd Jari Sillanpää på. Vid första anblicken var sångaren stiligt och korrekt klädd i välsittande frack. Men ovanpå fracken satt remmar av renläder. Hängsel? Bälten? Bondageremmar? Varför då? Häftigt eller konstigt? Det kan vi grunna vidare på till nästa års bal...

Jari Sillanpää på slottsbalen
Bild: Lehtikuva