Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-ledda koalitionen anklagas för att ha angripit armébas i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 07.12.2015 13:41.
Brittiska jaktplan anslöt sig förra veckan till koalitionen i Syrien
Bildtext Brittiska jaktplan anslöt sig förra veckan till koalitionen i Syrien
Bild: EPA/STAVROS KONIOTIS

Den USA-ledda koalitionen har för första gången bombat regeringsstyrkor i Syrien enligt den syriska regeringen. USA tillbakavisar uppgifterna om flygräden som krävde fyra soldaters liv.

Minst fyra regeringssoldater dödades medan tretton skadades i en flygattack mot en armébas i Deir Ezzor, ett oljerikt område i östra Syrien nära den irakiska gränsen.

- Syrien fördömer kraftigt denna flagranta aggression som står i strid med FN:s grundstadga, säger det syriska utrikesministeriet i ett uttalande.

Det Syriska Mänskorättsobservatoriet bekräftar regeringens uppgifter om att det var den "internationella koalitionen som angrep basen som ligger omkring två kilometer från Islamiska statens ställningar" i Deir Ezzor.

Om uppgifterna stämmer så skulle det vara första gången som den USA-ledda koalitionen har dödat syriska regeringssoldater.

- Regimstyrkor har aldrig förr bombats av den internationella koalitionen, som har angripit jihadistbaser och oljetankbilar i Deir Ezzor, säger Observatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Koalitionen bestrider uppgifterna

En talesman för den internationella koalitionen förnekar uppgifterna och säger att man inte utförde attacker i området på söndagen.

- Vi angrep ett område som låg 55 kilometer från det område som bombades enligt syriska uppgifter. Vi har inte sett några bevis för deras påstående, säger överste Steve Warren.

- Det fanns inga mänskor i området som vi angrep, endast en oljeborr, tillade Warren.

Koalitionen har utfört flygräder mot IS sedan ifjol höstas och senast i går dödades ett femtiotal personer i räder mot staden Raqqa i nordöstra Syrien.

Bland dödsoffren fanns åtta barn och fem kvinnor, men det är oklart om de hade band till jihadister, uppger det Syriska Mänskorättsobservatoriet.

Diskussion om artikeln