Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Världens bästa multiplayerspel – Kontroller spelar Ultimate Chicken Horse

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kontroller: Världens bästa multiplayerspel – Kontroller spelar Ultimate Chicken Horse - Spela upp på Arenan

Benny, Susanne och Ted tävlar i vem som kan bygga den jävligaste hinderbanan och har frutkansvärt kul medan de gör det. Kan du hantera all äkta (skade)glädje i den här videon?

Jag vill förklara en sak först innan folk börjar flyga i taket över den här rubriken – jag har ingen definitiv rankinglista över världens bästa spel. Vad jag har är en handfull titlar som jag inte skäms över att sätta “världens bästa spel” framför. Jag kan säga det utan att det ska vara en lögn.

Dessa spel behöver inte nödvändigtvis jämföras med varandra, i alla fall inte direkt, utan kan vara bäst på olika saker. Vissa dagar är Persona 4 världens bästa spel. Andra dagar är det Resident Evil 4. Och den där regniga novemberfredagen i Kontroller-studion hette världens bästa multiplayerspel Ultimate Chicken Horse.

Men jag måste höja ett varningens finger. Jag var, och är, fortfarande nyförälskad. För problemet med offline-multiplayer är ju att man inte har chansen att spela dessa spel särskilt ofta. De kräver att man samlar ett gäng spelintresserade personer i samma rum (även om Ultimate Chicken Horse är tillräckligt simpelt för att även personer utan spelintresse ska kunna vara med) och det händer helt enkelt inte särskilt ofta när vi människor når vuxen ålder.

Så jag har inte spelat Ultimate Chicken Horse mer än någon timme, max, men det är mer än tillräckligt för att förstå dess makalösa briljans.

Kontroller, Ultimate Chicken horse
Bildtext Ultimate Chicken Horse släpps på Steam först i februari, men är redan nu helt fantastiskt.
Bild: Clever Endeavour Games

Klockrent koncept

Ultimtate Chicken Horse är ett av de där spelen som jag inte begriper varför det inte skapats förrän nu. När man förstår den grundläggande idén bakom det känns det som att det redan borde finnas tusen spel med det här konceptet.

Ultimate Chicken Horse är ett klassiskt tvådimensionellt plattformsspel för 2-4 personer. Men banorna är bara halvfärdiga, om ens det. Det är upp till spelarna att göra dem klara, alla får placera ut olika slumpmässiga objekt (eller inte slumpmässiga om man väljer att inte spela party mode men man ska spela party mode) och målet är att göra en bana som man själv kan klara medan ingen annan gör det. Det är så man får poäng.

Om alla klarar banan går alla poänglösa och spelet rullar vidare till nästa omgång, och om ingen klarar banan börjar spelet dela ut bomber så att man kan riva sina egna helveteskontraptioner. Man får också extra poäng om man klarar banan samtidigt som motspelarna dör på ens egna fällor, eller om man samlar mynt på vägen.

Kontroller, Ultimate Chicken horse
Bildtext Att placera ut föremål är lika enkelt och omedelbart som i Super Mario Maker.
Bild: Clever Endeavour Games

Himmelsk glädje

Det här spelet är så fasansfullt roligt att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Efter att ha spelat Ultimate Chicken Horse bleknande precis alla andra spel vi recenserade den där fredagen i Kontroller-studion. Tomb Raider? Meh! Fallout 4? Nej tack! Assassin’s Creed: Syndicate? Skojar du?

Jag är inte en religiös man. Har aldrig varit. Men det måste kännas så här att hitta Jesus. En plötslig uppenbarelse, plötslig obeskrivlig glädje. Men i det här fallet är inte Jesus en skäggig man.

Han är en ultimat kycklinghäst.