Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Anarkister, kravallpoliser och vår kamera

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
3 min

När andra spände flugan drog X3M:s egna Dan Granqvist på sig regnkläderna och gav sig ut i regnet. Där följde han med sammandrabbningarna mellan demonstranterna och kravallpolisen.

Medan några miljoner finländare satt inne och myste till finklädda människor i slottet så var några hundra personer ute i regnet och stormen. Genom olika demonstrationer ville man visa sitt stöd för, eller agg mot olika aktuella ämnen. Nationalistiska 612-organisationen hade sitt årliga fackeltåg från Tölötorg till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats. En grupp arga anarkister hade en motdemonstration med avsikt att störa fackeltågets framfart.

En av de som trotsade det dåliga vädret och valt regnkläder framom frack var Radio X3M:s Dan Granqvist. Men en kamera i handen följde han med vad som hände när anarkisterna och poliserna lekte katt-och-råtta-lek i Tölö i centrala Helsingfors.

Dan granqvist, självständighetsdagen 2015
Bildtext När kollegorna hade frack gick Dan Granqvist ute i stormen

Trots att det stundvis var lite kaos under söndagskvällen så kände Dan sig lugn.

- Jag följde med också förra årets anarkisttåg under självständighetsdagen och kan konstatera att i år förekom det mycket mindre skadegöresle, säger Dan.

I klippet här ovanför ser du när Dan på nära håll följde med sammandrabbningarna mellan demonstranterna och kravallpolisen.

Mer om ämnet på Yle Arenan