Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Planer på basinkomst blev stor nyhet utomlands

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2016 14:57.
spargris gjord av glas
Bild: Yle /Jennifer Granqvist

Planerna på att införa basinkomst i Finland har väckt stor uppmärksamhet i internationella medier under helgen. Det är ändå en lång väg från plan till förverkligande, påminner expert som Svenska Yle talat med.

Läser man utländska medier kan man få uppfattningen att Finland omgående kommer att införa basinkomst åt alla medborgare. Under helgen har en lång rad med internationella medier rapporterat om att Finland snart börjar betala ut 800 euro till alla medborgare.

Tim Worstall vid ekonomitidningen Forbes ser positivt på de finländska planerna: "Slopa välfärdssystemet i sin helhet och ge var och en just tillräckligt för att klara sig varje månad. Varför inte?", skriver Worstall.

Många av dem som kommenterat nyheterna är också positivt inställda:

Enligt forskaren Markku Laatu vid Folkpensionsanstalten är det naturligt att planerna på basinkomst väcker reaktioner internationellt. Samtidigt är det viktigt att minnas att de konkreta planerna beträffande basinkomsten fortfarande är i sin linda:

- Det är omöjligt att tala om några konkreta summor i det här skedet. Allt beror på om vi talar om en full basinkomst eller en partiell basinkomst som skulle kompletteras med andra grundtrygghetsförmåner. Det kunde vara bra att prova på summor av olika storlek. Då kunde man bland annat jämföra hur de sporrar till arbete i olika befolkningsgrupper.

Är du som forskare förvånad över att basinkomsten väcker så mycket intresse utomlands?

- Ute i världen har det funnits få konkreta försök med basinkomst, även om frågan har diskuterats mycket. Det finns något i basinkomsten som av olika orsaker intresserar intressegrupper från vänster till höger. Synen på arbete förändras också i och med den ökade digitaliseringen och robotiseringen av samhället, och det här tvingar oss att fundera på grundtryggheten ur nya synvinklar.

Hur går planeringen vidare nu?

Under ledning av Folkpensionsanstalten kommer man under våren att genomföra en förstudie kring olika modeller för basinkomst. Regeringen kommer sedan att ta ställning till dessa förslag och enligt planerna skulle man år 2017 inleda ett försök med basinkomst.

När är det realistiskt att tänka sig att vi har en riksomfattande basinkomst i Finland?

Allt beror förstås på vilka erfarenheterna av försöket blir. Men även om erfarenheterna skulle vara positiva så tar det flera år att utarbeta en modell för basinkomsten. Det är något man inte hinner blir färdig med under den här regeringsperioden.

Är basinkomst en bra idé? I Slaget efter tolv tisdagen 8.12 diskuterar riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml) och forskaren Katarina Sehm-Patomäki.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 08.12.15 Basinkomst för alla?

Programmet är inte längre tillgängligt

I Sveriges Radios P1-morgon samtalar forskningschefen Olli Kangas och journalisten Rikhard Husu om basinkomsten i Finland.

Klippet finns inte längre tillgängligt.