Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

We Jazz livar upp i decembermörkret

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 13:18.
Vijay Iyer Trio
Bild: Juan Hitters / ECM Records

Idag startar jazzfestivalen We Jazz, som i år ordnas för tredje året med programpunkter runt om i Helsingfors i en veckas tid. Matti Nives, konstnärlig chef för We Jazz har tidigare liknat evenemanget vid en jazzinstallation, vilket också avslöjar någonting väsentligt om festivalens karaktär; förutom mycket musik och sedvanliga konserter, har arrangörerna också satsat en del på engångsartade happenings och evenemang.

I år står på programmet t.ex. turer med en jazzspårvagn som avgår från spårvagnshallarna i Vallgård, fem hemmakonserter med olika uppsättningar hos pianisten Joonas Haavisto i hans etta i Tölö – låter intimt – och stumfilm till ackompanjemang av ett soundtrack komponerat av Jussi Lampela och framfört på plats på biografen Andorra av trumpetisten Verneri Pohjola med band.

Bland övriga kända namn från den inhemska jazzeliten som också medverkar kan nämnas trummisen Teppo Mäkynen (Teddy’s West Coasters), Jukka Perko, Timo Lassy med flera. Därtill uppträder också ett par utländska namn som var och en representerar toppen av sitt eget respektive stilområde inom jazz, nämligen pianisten Vijay Iyer och tysken Gunter Hampel, en veteran inom den europeiska avant garde-jazzen.

Gunter Hampel, jazz-avant gardist
Bild: wejazz.fi

Här nedan har jag plockat ut några tips som jag själv ser som särskilt intressanta, men på We Jazz webbsidor kan var och en på egen hand bekanta sig med det digra programmet och välja och vraka.

Ikväll på öppningskonserten uppträder alltså den amerikanske pianisten Vijay Iyer med sin trio på Alexandersteatern. Han hör till den moderna samtidsjazzens definitivt intressantaste namn efter att tidigare i år ha släppt den kritikerrosade skivan Break Stuff, och han spelar faktiskt redan för andra gången i år i Finland – i somras var han med på Pori Jazz. Men den som likt undertecknad missade den spelningen får nu en andra chans. Till imorgon följer vi upp med en intervju.

Före honom spelar trummisen Teppo Mäkynen med sitt nya band, oktetten Teddy’s West Coasters. M.A. Numminen, som för övrigt också är festivalens beskyddare, står för kvällens garanterat överraskande inledningsperformans.

Det som utmärker We Jazz förutom de engångsartade och happening-inriktade, är att hela den inhemska jazzeliten är brett representerad. Så vid sidan om nämnda etablerade stjärnor har vi yngre up-and-coming-förmågor som Bowman Trio (tog hem We Jazz Rising Star priset för i år) på onsdagen i Café Sävy och Teemu Åkerblom Quartet på Tavastias avslutningskonsert på söndagen (tillsammans med Timo Lassy Quartet).

Och sist men inte minst noterar jag också på fredagen en jubileumskonsert för saxofonisten Juhani Aaltonen som dagen därpå, lördagen 12 december fyller 80 år. Med i hans trio spelar också den färske jazz-Yrjö pristagaren från i år, Uffe Krokfors. Vi återkommer senare i veckan med en intervju kring hans stämningar inför We Jazz och i synnerhet jubileumskonserten på fredagen.