Polisen: Tryckluftsvapnet kan vara farligt
Tryckluftsvapnet FN 303 användes första gången vid en massdemonstration under självständighetsdagen.
Polisen är medveten om att vapnet kan vara farligt. Tryckluftsvapnet FN 303 förorsakade en kvinnas död i USA år 2004. Färgkulan från vapnet träffade henne i ögonen under en demonstration efter en basebollmatch i Boston år 2004..
- Vi vet att det alltid finns risker då vi använder maktmedel. Liknande diskussioner har förts också gällande elstötsvapen, säger överkommissarie Heikki Porola vid polisens beredskapsenhet, den så kallade Karhugruppen.
Enligt Porola strävar polisen efter att minimera tryckluftvapnets risker genom att sikta på de nedre extremiteterna. En träff motsvarar enligt polisen ett slag med en teleskopbatong.
Polisen tog i bruk tryckluftsvapnet i fjol. Innan det godkändes testades det i tre års tid. Internationellt är FN 303 i bruk i många länder men till exempel polisen i Boston avstod från det efter dödsfallet.
- Vapnet används åtminstone i Europa, säger Porola.
I Finland togs det i bruk eftersom polisen har saknat ett lämpligt medel som kunde fungera som ett mellanting mellan ett skjutvapen och ett elstötsvapen som från avstånd tillfälligt kan förlama en person. FN 303 visade sig vara ett sådant vapen, konstaterar Porola.
Se polisens video om vapnet FN 303. Presentationen är gjord i februari 2014 då vapnet ännu var i provanvändning. Videon är på finska.