Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dags att fira brev, technomusik och pepparkakor

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 09:40.
Photoshoppad bild X3M. My Tengström med pepparkakor i bakgrunden.
Bild: Creative Commons / PublicDomainPictures

Slottsbalen är över, men du skulle jättegärna fortsätta att festa. Var inte orolig, varje dag kan faktiskt vara en fest. Här har du en lista på andra fina saker som firas under den här veckan.

Skriv ett brev-dag

Photoshoppad bild X3M
Bildtext Gör postiljonen glad med några brev.
Bild: Yle/Hannah Blom

Du kan börja veckan med att skriva ett brev. Det är nämligen idag det här traditionella kommunikationssättet firas. Nu har du en perfekt chans att gräva fram gamla brevpapper och återuppliva kontakten med din brevkompis från barndomen.

Du som inte är så gammal och tänker på att en brevkompis förmodligen syftar på en hemlig relation med brevbäraren, idag kan du för första gången skriva ett brev och samtidigt känna dig cool. Det är nämligen trendigt att odla sina egna potatisar och lyssna på kassettband, brevet är säkert också på väg tillbaka?

Låtsas att vara en tidsresenär-dag

Photoshoppad bild X3M. Riksdagshuset med kinesiska flaggor.
Bildtext Framtiden kan se ut så här, eller hur du än vill.
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

De flesta av oss har drömt om att kunna resa tillbaka i tiden. Det är tyvärr inte ännu möjligt, men man kan alltid låtsas att det skulle vara det. Imorgon, 8 december, är det bara att passa på.

Du kan till exempel vara din släkting från framtiden som kommer på besök och avslöjar hur världen ser ut år 2090. Kina äger oss alla och bilar kan äntligen flyga. Cher lever fortfarande. Det är du som bestämmer.

Technomusikens dag

Bildtext Rejva loss på onsdag.
Bild: Yle / My Tengström

På onsdag, 9 december, firas technomusiken. Det här blir lätt, du ska tillägna hela din dag till denna fantastiska musikgenre. Lyssna på techonlåtar genom tiderna, titta på musikvideor och ha några neonfärgade ljusstavar i handen under hela dagen.

Här är ett litet låttips som kan hjälpa dig att hitta den rätta stämningen:

Pepparkakshusets dag, dekorera pepparkakor-dag

Krista Siegrfrids i pepparkaksdräkt.
Bildtext Ett litet dräkttips till pepparkaksdagen från Krista.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Fredag, 12 december, är helt och hållet tillägnad till pepparkakor. Man firar både pepparkakshus och konsten att dekorera pepparkarkor.

Det naturliga sättet att fira dagen skulle vara att baka pepparkor, laga ett fint hus av dem och dekorera de här sötbitarna i regnbågens alla färger. Men du kan också vara mer originell och göra som Krista Siegfrids, dansa på bordet klädd i en pepparkaksdräkt.

Internationella kördagen

Den här fantastiska globala festdagen grundades i Helsingfors år 1990. Kördagen vill sprida glädje, solidaritet och fred med hjälp av musik och sång.

Det här betyder naturligtvis att på söndag, 13 december, ska du sjunga från morgonen till kvällen. Ta med dig dina kompisar, ställ er vid något gatuhörn och sjung. Ni kan till och med tjäna pengar på det. Speciellt om ni gör som de här killarna:

Läs mer om olika fina festdagar här..