Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ljusglimt i mörkret: Bäckström närmar sig NHL-isen

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Niklas Bäckström, Minnesota Wild, 2009.
Bildtext Niklas Bäckström i Minnesotas färger.

Efter en nästan ett år lång väntan på grund av utfrysning och skada får Niklas Bäckström dra på sig speltröjan då Minnesota möter Colorado under natten till tisdag.

Han har inte spelat en sekund sedan en träningsmatch i september – och inte i NHL sedan januari – men nu får Bäckström äntligen lämna ingenmansland. För tillfället.

Bäckström har rasat ner i rangordningen i Minnesota, men får nu chansen att agera andramålvakt i skadade förstavalet Devan Dubnyks frånvaro.

Det är en matchotränad Bäckström som sätter sig på bytesbänken. I september höll han nollan i en träningsmatch mot Winnipeg, sedan dess har det blivit mycket intensiv isträning men inget spel.

– Om du gör någonting annat (än att träna reds.anm.) skadar du dig själv, din familj och lagkamraterna. Det är bra att ha superba lagkamrater, säger Bäckström enligt Star Tribune.

Dubnyks skada är lindrig så comebacken kan bli kortvarig för Bäckström. Det gäller att leverera om chansen uppstår.

– Det kändes riktigt bra under träningslägret. Nu har några månader förflutit utan träning med laget … det gäller att hitta ett sätt att hjälpa till, säger Bäckström.

Ute i kylan i klubben

Minnesota ville köpa ut Bäckström i somras, men lyckades inte eftersom Bäckström nyligen opererat armbågen. En klubb får inte köpa ut en skadad spelare. Bäckström mångmiljonkontrakt i Minnesota går ut efter säsongen.

Förra säsongen var tung för Bäckström, som vaktade målet i 19 matcher med mediokert resultat.

Armbågsoperation i somras lade käppar i hjulet för Minnesotas planer att köpa ut Bäckström.