Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: IS drar nytta av den okontrollerade vapenhandeln i Irak

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 05:00.
Vapen i Irak.
Bild: EPA/HAIDER AL-ASSADEE

Terrororganisationen IS har gagnats av den bristfälligt övervakade vapenhandeln i Irak, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

Vapenexporten till Irak har pågått i tiotals år. Dessutom är vapenövervakningen i Irak obefintlig. Det här utnyttjar IS, och har införskaffat vapen som används i samband med krigsförbrytelser i Irak och Syrien.

Irakier inspekterar skadorna efter armén flygräd mot Mosul 28.6.2014
Bildtext Mosul 2014.
Bild: EPA/STRINGER

Amnesty pekar i sin nya rapport på expertanalyser som utgår från tusentals videor och fotografier. Enligt Amnesty har IS vapen som producerats i minst 25 olika länder i sin besittning. Den största delen av vapnen har IS stulit från irakiska militärlager.

IS har tagit över amerikansk och rysk militär utrustning

Efter att IS hade tagit över Iraks näst största stad Mosul i juni 2014 lyckades de stridande från IS ta över vapenlager. I lagret fanns bland annat USA-tillverkade vapen och militärfordon med hjälp av vilka IS kunde erövra andra områden i Irak.

De flesta vapen härstammar från USA, Ryssland och forna östblocksländer. IS har lyckats komma över avancerade vapen, till exempel bärbara luftvärnssystem, bepansrade stridsfordon, ryska AK-gevär och amerikanska M16- och Bushmastergevär. Dessutom finns det också äldre gevär av typen Kalasjnikov från sovjettiden.

"Vapenexport förutsätter riskanalys"

- Vapenexport till instabila områden förutsätter en lång och ingående riskanalys. Man måste bedöma huruvida statliga militär- och säkerhetsenheter kan övervaka vapenlager och också följa de normer som gäller i fråga om mänskliga rättigheter, säger Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnestys finska avdelning.

Amnesty kräver ett fullständigt stopp för vapenexport till syriska regeringsstyrkor och de oppositionsstyrkor som gjort sig skyldiga till krigsbrott, brott mot mänskligheten och andra allvarliga brott. Amnesty kräver också att stater skärper sina kriterier för handeln med Irak.

Också övervakningen av handeln måste förbättras så att vapen inte hamnar i fel händer. Alla länder måste omedelbart ratificera det internationella avtalet om vapenhandel. Avsikten med avtalet är att förhindra vapenexport i situationer då det finns en klar risk för att vapnen används till allvarliga människorättskränkningar.

- Vi kan nu se följderna av den nonchalanta vapenhandeln i Irak och Syrien där miljontals människors liv har förstörts på grund av konflikterna i området. Vapenexportörer runt om i världen måste senast nu vakna upp och inse allvaret i den situation vi nu lever i, säger Frank Johansson.