Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reservister rasar mot EU:s nya vapendirektiv

Uppdaterad 07.12.2015 20:13.

EU-kommissionen vill förbjuda halvautomatvapen av militär typ som finländska reservister övar med. Beredningen av det nya vapendirektivet har tagit fart efter terrordåden i Paris.

- Det skulle bli svårt eller omöjligt att fortsätta med vår verksamhet, säger Caspar von Walzel, ordförande för Helsingfors reservofficersdistrikt. Han övar regelbundet så kallat reservistskytte, alltså skjutövningar av samma slag som i det militära. Sådana övningar kräver i praktiken också likadana vapen som i det militära.

Att skaffa ett eget stormgevär att öva med är otänkbart för de flesta civila privatpersoner. Som reservist kan man däremot få licens för olika halvautomatvapen av militär typ, som avfyrar bara ett skott i taget. Enligt inrikesministeriet finns det 22 000 sådana licensförda vapen i Finland, och nu kan alltså ett EU-förbud vara på kommande.

Försvarsministern kritisk

EU-kommissionen vill också förbjuda deaktiverade automatvapen, som alltså har svetsats ihop och förstörts invändigt så att de inte kan användas längre. Dessutom skulle alla vapenägare tvingas förnya sina licenser med fem års mellanrum.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) ser vapendirektivet som ett hot mot Finlands försvarsförmåga, men sådana argument biter inte nödvändigtvis i Bryssel.