Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina och Ryssland vill inte diskutera människorättsbrott i Nordkorea

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 12:29.
Nordkorea organiserade ifjol massdemonstrationer mot USA:s resolutionsförslag om mänskorättsbrott i Nordkorea. Kina stoppade resolutionen.
Bildtext Nordkorea organiserade ifjol massdemonstrationer mot USA:s resolutionsförslag om mänskorättsbrott i Nordkorea. Kina stoppade resolutionen.
Bild: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT

Kina och Ryssland motsätter sig att FN:s säkerhetsråd sammankallas för ett specialmöte om människorättskränkningar i Nordkorea.

USA som för ordet i säkerhetsrådet den här månaden, vill ordna ett specialmöte om Nordkorea på torsdag.

Avsikten är att säkerhetsrådet skall höra experter om mänskorättsläget i Nordkorea, som har fått hård kritik i FN-utredningar.

Nio av säkerhetsrådets femton medlemmar stöder ett specialmöte.

Kina och Ryssland kan inte förhindra att mötet sammankallas eftersom de inte kan utnyttja sin vetorätt i dylika procedurfrågor.

- Kina informerade medlemmarna om att säkerhetsrådet inte har något med mänskliga rättigheter att göra, utan borde granska frågor som gäller fred och säkerhet, konstaterade en anonym västdiplomat om Kinas inställlning.

Kina är Nordkoreas närmaste allierade och har ofta använt sin vetorätt för att stoppa kritiska resolutioner om Nordkorea.

FN:s generalförsamling uppmanade säkerhetsrådet för ett år sedan att överväga om den Internationella brottmålsdomstolen borde ta upp misstänkta mänskorättsbrott i Nordkorea.

Diskussion om artikeln