Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mångfald i fokus när Finlandsprisen delades ut

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 18:42.
Skådespelaren Birgitta Ulfsson under en svenska dagen-fest
Bildtext Birgitta Ulfsson är en av pristagarna i år.

Finlandsprisen går i år till sju konstnärer av vilka flera har invandrarbakgrund. Det årliga kulturpriset delas ut som erkänsla för en betydande konstnärlig karriär, en anmärkningsvärd konstnärlig prestation eller ett lovande genombrott.

Pristagarna är bildkonstnären Adel Abidin, författaren och filmregissören Hassan Blasim, författaren Nurah Farah, koreografen Kenneth Greve, kompositören Aulis Sallinen, skådespelaren Birgitta Ulfsson och biblioteket Entresse i Esbo.

- I dag, kanske mer än någonsin, behöver vi den dialog mellan människor som konsten kan lära oss, säger kulturminister Sanni Grahn-Laasonen som delade ut prisen i dag.

Ministern säger att de nya finländska konstnärerna har berikat och stärkt den finländska kulturen och konsten.

Skådespelare Birgitta Nilsson, som fick priset för sitt livsverk tyckte det var en heder att det var så många kulturer representerade bland pristagarna.

– Att denna färgstarka församling av människor som fick priset som har kommit med sina kulturer och berikat vår kultur i Finland är ju otroligt underbart.

– Det här är ett ställningstagande för kulturen och för att Finlands litteratur ska utvecklas och tilltala fler människor, bland annat med tanke på invandringsfrågan, säger Nurah Farah, som har sina rötter i Somalia och fick priset för sin debutroman Aavikon tyttäret.

Nationalbalettens chef Kenneth Greve Fick också Finlandspriset med motiveringen att han bland annat lyckats engagera pojkar i dans och verkat inom lyckade motionsprojekt.

Finlandspris har delats ut sedan 1993. Kulturministern beslutar om prisutdelningen bistådd av ett råd bestående av representanter från olika konstgrenar. Prissumman är 24 700 euro.