Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadionbygget påverkar Vasas budget

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 11:03.
Vision av hur den nya fotbollsstadion i Vasa kan se ut.
Bildtext Sandvikens fotbollsstadion enligt en arkitektskiss.

För att bli klar med den nya fotbollsstadion vid Sandviken i Vasa krävs ytterligare 1-2 miljoner euro. Pengarna ska tas från Vasas investeringsbudget.

Stadsstyrelsen behandlade frågan om tilläggsfinansiering till stadion på sitt möte på måndag kväll.

Beslutet blev att tilläggsfinansieringen ska tas från Vasa övriga investeringsbudget för nästa år.

Lars-Eric Wägar (SFP), medlem i Vasa stadsstyrelse.
Bildtext Lars-Erik Wägar. Arkivbild.

Lars-Erik Wägar som representerar SFP i stadsstyrelsen tror att det är möjligt.

- Vi får bara hoppas att det här nu inte påverkar viktiga investeringar, utan sådana som inte är de mest brådskande och som eventuellt kan minskas, säger Wägar.

"Ger stadion dynamik"

Han betonar att tilläggspengarna är viktiga.

- De här pengarna ger stadion den dynamik som den behöver. Det gäller digitalisering och möjligheten att färdigställa inredningen av de utrymmen som ska hyras ut och som kommer att ge hyresinkomster. Man kan inte lämna det här ogjort åtminstone, säger Lars-Erik Wägar.

I går diskuterade politikerna också hur den nya fotbollsstadion ska administreras. Vad innebär det att stadion kommer att lyda under stadsstyrelsen som en skild balansenhet i framtiden?

- Det fanns ju tidigare diskussioner om att göra det här som ett samarbete inom samkommunen Vasaregionens arenor. Nu blev beslutet det att vill vi ha den under stadens egen kontroll. Det är ju ändå en så pass stor investering och en så pass viktig del av stadens verksamhet. Därför ville vi göra så här, säger Lars-Erik Wägar.

Ollila leder projektgruppen

Den här lösningen kommer åtminstone att gälla under den närmaste tiden, medan stadion byggs.

- Sedan när stadion är i gång och det hela snurrar, då kan man eventuellt fundera på att koppla in fritidsverket mer än hittills. Så småningom ska stadion kunna skötas på ett annat sätt, säger Lars-Erik Wägar.

Leena Ollila, Botniahallens direktör.
Bildtext Leena Ollila.

Det blir Leena Ollila som driver stadionprojektet. Hon är direktör för Vasaregionens arenor men pensioneras från den tjänsten inom kort och ska då leda stadions projektgrupp.