Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa elektriska blir bostäder

Från 2015
Vasa Elektriska
Bildtext Vasa elektriskas tidigare huvudkontor på Kyrkoesplanaden. Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Fastighetsbolaget PSJ Holding har köpt Vasa elektriskas tidigare huvudkontor på Kyrkoesplanaden. Fastigheten omvandlas delvis till bostadshus.

Köpet genomfördes i slutet av november månad, men Jukka Hirviniemi, vd på Vasaföretaget PSJ Holding säger att förhandlingarna tog ett helt år.

- Affärer som den här tar tid, säger Hirviniemi.

Köpet omfattar tre byggnader. Förutom den ståtliga fyra våningar höga huvudbyggnaden finns en två våningar hög länga längs Museigatan. Dessutom finns en garagebyggnad med utbildningsutrymmen på innergården.

- Totalt rör det sig om ungefär 3 000 kvadratmeter, säger Jukka Hirviniemi.

Cirka 20 lägenheter

Planen är att en stor del av fastighetsmassan ska omvandlas till bostäder.

- Vi räknar med att det totalt kan bli ett tjugotal lägenheter där. Behovet av bostäder är stort i området, och allra särskilt stort är intresset för små bostäder, säger Jukka Hirviniemi.

Dessutom förhandlar bolaget med flera företag som är intresserade av de affärsutrymmen som även fortsättningsvis kommer att finnas kvar i i huvudbyggnaden, längs gatuplan och eventuellt en våning upp.

Vasa elektriska flyttade bort

Fastigheten tömdes för drygt ett år sedan då Vasa elektriska flyttade in i sina nybyggda utrymmen ett stenkast bort längs Wolffska vägen.

PSJ Holding har för avsikt att äga fastigheten under en lång tid och fungera som hyresvärd.

Pohjalainen var först med nyheten.