Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Jeanette Björkqvist till Svenska Yle

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 15:59.
Jeanette Björkqvist
Bildtext Jeanette Björkqvist.
Bild: Jeanette Björkqvist

Journalisten Jeanette Björkqvist känd från Hufvudstadsbladets spalter börjar jobba på Svenska Yle.

Björkqvist blir regelbunden medarbetare på Svenska Yles undersökande program Spotlight. Hon har även hörts i Radio Vegas Eftersnack i snart tio års tid. Björkqvist är ivrig över det nya jobbet på Spotlight.

– Det är fantastiskt, jag ser verkligen fram emot det, säger hon.

Efter nästan 18 år på Hufvudstadsbladet sade Jeanette Björkqvist upp sig samtidigt med Staffan Bruun för en dryg vecka sedan.

På Spotlight fortsätter hon arbeta med de frågor som engagerat henne länge och som hon vunnit flera pris för – samhällets utstötta. Senast i raden utmärkelser är årets Fredrika Runeberg-stipendium, som hon tilldelades med motiveringen: ”för sin samhällsmoderliga insats när det gäller att synliggöra människohandel och prostitution i dagens Finland”.

– På Spotlight är det meningen att jag ska göra djuplodande reportage. Det kommer att handla om dem som inte stiger upp på barrikaderna själva, utstötta, minoriteter, marginaliserade människor, säger hon.

Jeanette Björkqvist berättar att hon en gång blivit kallad människorättsjournalist. Själv är hon tveksam till om hon har ett tillräckligt brett fält för att ha rätt till det epitetet.

– Jag har ju egentligen varit nyhetsjournalist. Det ska bli roligt att komma till en redaktion där man förstår att djuplodande journalistik tar tid.

Främst kommer Jeanette Björkqvist att jobba med webbjournalistik.