Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gratis matkassar hittade hem i Sibbo

Från 2015
Man bär på två EU-matkassar.
Bildtext Kassarna fulla med torrvaror.

På tisdagen kunde låginkomsttagare för första gången hämta ut så kallade EU-matkassar i Nickby. Kasse efter kasse med makaroner och ärtsoppa bars ut genom dörren.

Verksamhetscentret Vägskälet i Nickby har från och med tisdagen (den 8.12) fått ett till uppdrag. Nu ska man också dela ut EU-matkassar fyra dagar i veckan.

Under de första nittio minuterna hade redan femton personer sökt ut sin månatliga matkasse. En av dem var Niko Stirkkinen.

Niko Stirkkinen.
Bildtext Niko Stirkkinen med sina EU-matkassar.

– Jag tycker det är bra att det finns gratis mat att få. Skulle jag ha pengar skulle jag köpa det själv. Jag tar gärna emot hjälpen.

Han tycker inte det finns några stigman med att hämta ut gratis mat. Genom verksamhetscentret Vägskälet har han en del jobb på Matkahuolto i Nickby, men pengarna räcker ändå inte till då han bor i egen lägenhet.

Diakonerna delar ut biljetter

För att få rätt att hämta ut en EU-matkasse ska man först besöka en av församlingens diakoniarbetare. Stirkkinen berättar att diakonerna frågar om personens eller familjens bakgrund och situation och ger sedan en biljett som ska bytas mot matkassen. På Vägskälet frågas det inget vidare, där distribueras endast maten.

Maten som delas ut är torr och håller längre tider. Förutom makaroner och ärtsoppa finns det också mysli, skorpor och vetemjöl med mera. Niko Stirkkinen bär iväg två stora kassar fulla.

Matvaror i EU-matkassarna.
Bildtext Matvaror i EU-matkassarna.

Verksamhetsledare Lasse Puonti vid verksamhetscentret Vägskälet säger att han dels hoppas att det inte är allt för många som kommer att behöva använda servicen, men tror samtidigt att det finns ett behov eftersom matkassarna införts i Sibbo.

– Vi har försökt sprida informationen om matkassarna via sociala medier, men i ett litet samhälle som Sibbo så sprids informationen bäst genom djungeltrumman och våra samarbetspartners.

Somliga av de som hämtade kassar sade sig ha blivit glatt överraskade över hur mycket de innehöll. Det lär ska ha varit fler varor än kassarna som föreningen De arbetslösa i Sibbo tidigare delade ut.