Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Får finländare basinkomst nu?

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2016 14:57.
En hand håller i en gul spargris
Bildtext Världen förundras över den finländska statens generositet!

Världens nyhetsförmedlare har den senaste tiden slagit på stort med nyheter om att finländarna inför något unikt – en basinkomst på 800 euro åt alla medborgare. Vilket förvånar många av oss här i Finland eftersom vi verkar vara de enda som inte har hört talas om saken.

Så vad är det då som gäller?

Vad är en basinkomst?

I det här sammanhanget skulle det, enkelt förklarat, vara en slags klumpsumma per månad som skulle ges till finländska medborgare istället för, eller i kombination med, olika former av stöd som föräldrapenning, studiestöd och liknande.

Ok, så får alla finländare verkligen 800 euro nu?

Nej. Varken 800 euro eller 500 euro eller euro överhuvudtaget.

Varför inte det?

Förslaget dök ursprungligen upp i en enda mening i regeringsprogrammet på sjuttiofem sidor. Folkpensionsanstalten FPA kliar sig just nu i huvudet och funderar på hur en basinkomst skulle kunna se ut. Man funderar alltså på att man borde fundera på saken. Och till och med då kommer det först att bli fråga om något slags test på lokal nivå och inte storvinstutdelning på Senatstorget i Helsingfors. 800 euro är en summa man tänker sig skulle kunna fungera, men det är inte alls något som är fastslaget.

Så det KAN bli en basinkomst ändå, fast nästa år?

Nja, det är inte troligt. FPA håller på med sin förundersökning under våren som sen blir ett förslag till hösten som regeringen sen ska fundera på och ta ställning till. Och det i sin tur kan ta tid och bli en krånglig historia eftersom den här sortens diskussioner om basinkomster eller medborgarlöner eller liknande brukar orsaka en del debatt. För att inte tala om hur mycket juridik och politik och annat som ska till sen när det ska införas om det införs.

Men varför blev alla i hela världen så intresserade av det här just nu då?

Gratis pengar från staten är alltid en nyhet. Någon såg att det kanske skulle funderas på saken och tog det vidare, och som en god fiskehistoria så växte fångsten ju längre historien spreds.

Mer om ämnet på Yle Arenan