Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ungdomars spelande

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2016 13:55.
En hög med olika datorspel och en spelkonsol.
Bildtext Bland öviseleverna spelar de flesta helst på dator, framom telefoner eller konsoler.
Bild: Yle/Alexander Örn

Tv- och datorspel har varit en sak man debatterat om ända sen det blev aktuellt. Frågor man ställer sig är: Är det farligt? Hur mycket borde man låta sitt barn spela och kan våldspel göra en mera aggressiv? Vad spelar ungdomar nuförtiden? Är det skillnad mellan flickor och pojkar?

Det finns tecken på att spelandet bland ungdomar har ökat under åren och spelindustrin växer och växer. Några spelar måttligt antal timmar men vissa kanske spelar mer än de behöver.

Nya trender kommer hela tiden om vad ungdomarna tycker är de bästa spelen. Några klassiker är spel som Counter-Strike som folk spelat sen sent 90-tal och som är väldigt populärt än idag.

Några nya trender är så kallade ”Mobas” som League of legends och Dota 2. Väldigt tidsslukande spel som kan vara beroendeframkallande. Enligt psykologiguiden.se är de som spelar mest oftast från åldern 12-15 år, och de rör sig oftast om våldspel mellan pojkar, till exempel spel som Counter-Strike och Call of Duty, medan flickor håller sig mera till problemlösning och lärospel.

Counter-Strike är populärast bland öviselever

Vi har gjort en undersökning i Vasa övningsskolas gymnasium om hur mycket ungdomar spelar, vad de spelar för typer av spel och även på vilken plattform de föredrar att spela. 60 personer svarade på undersökningen.

Undersökningen visar att de flesta spelar ungefär 2-4 gånger i veckan, 0-2 timmar per dag. Men många svarade också 3-4 timmar per dag.

Undersökningen visar också att de flesta föredrar att spela på dator framom konsoler och telefoner. Vi har också undersökt vad eleverna spelar och vilka typer. FPS-spel som Counter-Strike kom på tydlig första plats. Medan MOBA typer av spel som League of legends och Dota 2 kom på andra plats i popularitet. På tredje plats kom kortspelstyper som det populära kortspelet Heartstone.

Andra spel var mindre populära som RPG-spel som The Elder Scrolls och Witcher och RTS-spel som Starcraft. De fick alla väldigt låga siffror.

Undersökningen visar också att pojkar spelar i allmänhet lite mera än flickor och att flickor föredrar telefonspel över konsol- och datorspel. Vi frågade också ungdomarna om varför de spelar, de flesta svarade för att det är roligt och att spela är ett bra tidsfördriv.

Alexander Örn och Matti Salo, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.