Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skattetrötta islänningar lockas av sumerisk religion

Från 2015
Uppdaterad 08.12.2015 20:55.
Islands flagga i blått, vitt och rött.
Bild: Søren Sigfusson/norden.org (CC BY-NC-SA 4.0).

Missnöjet med statskyrkan och den obligatoriska kyrkoskatten på Island har lett till en märklig proteströrelse. Zuismen, en nyreligiös rörelse med mångtusenåriga rötter, har fått mängder av nya medlemmar.

Zuismens lära grundar sig på texter och bruk från sumererna, vars kultur för 4 000-5 000 år sedan blomstrade i Mesopotamien - dagens Irak.

Det är inte mer än två år sedan Zúistar á Íslandí godkändes som religiöst samfund på Island. Men tillväxten har varit rekordsnabb. Samfundet har i detta nu över 3 100 nya medlemmar - det motsvarar nästan en procent av landets befolkning.

De flesta av de nya medlemmarna har anslutit sig de senaste två veckorna, och av krasst ekonomiska skäl.

Enligt det isländska skattesystemet bör alla medborgare betala skatt till ett religiöst samfund. Om man inte tillhör något samfund går pengarna till staten.

För ett par veckor sedan lovade zuisterna att betala tillbaka kyrkoskatten till sina medlemmar. Det har lett till en veritabel boom för samfundet, men också till en debatt om att beslutet om godkännande av samfundet borde återtas.

Protest mot registrering

På sin webbplats förkunnar Zúistar á Íslandí att dess främsta mål är att få regeringen att avskaffa alla lagar, som ger religiösa samfund fler förmåner än andra organisationer. Det inbegriper även ekonomiska fördelar.

På Island är evangelisk-lutherska kyrkan statskyrka, och nära tre fjärdedelar av islänningarna tillhör den. Men i höst har debatten om skilsmässa mellan kyrka och stat fått fart. En mätning i slutet av september visade att 55 procent av islänningarna vill skilja kyrkan från staten.

Diskussionen har också handlat om det otidsenliga i att staten registrerar sina medborgares religiösa åskådning. Det är en annan fråga som zuisterna gjort till sin. På samfundets webbplats krävs att registreringen avskaffas.

"Zuismen upphör att existera då dess mål är uppnådda", fastslår hemsidan.

"Hur mäter man tro?"

Island har över 40 registrerade religiösa samfund. De finansieras genom avgifter, vilka erläggs i samband med skatten. I nästa års budget beräknas summan ligga på cirka 77 euro per skattebetalare och år.

Vissa politiker anser att zuismen bör strykas ur samfundsregistret, eftersom det inte är en äkta religion.

"Ingen har registrerat sig som medlem för att utöva zuism. De har gått med av två skäl: för att behålla sina pengar eller för att protestera mot den nuvarande lagstiftningen om religiösa organisationer", skriver Stefán Bogi Sveinsson från det liberala Framstegspartiet.

- Vad är en äkta religiös organisation och hur mäter man tro? frågar Sveinn Thórhallsson, talesperson för Zúistar á Íslandí, enligt brittiska The Guardian.

Sveinn, som själv betecknar sig som agnostiker, berättar att en del nya medlemmar blivit intresserade av sumerisk kult.

- Vi har haft en sammankomst där vi läste gammal sumerisk poesi. Nu planerar vi en till.